Indrek Mäe • 23. september 2016 kell 10:58

Goldman Sachs tõstis söe hinnasihti

USA investeerimispank Goldman Sachs tõstis söe hinnasihti.  Foto: epa

USA investeerimispanga hinnangul võib söe ralli jätkuda ning sel aastal peadpööritavat tõusu näidanud tooraine hind võib kõrgel tasemel lõpuks paika jääda.

Koksisöe hind on sel aastal rohkem kui kahekordistunud ning selle tonni hind on praegu 205 dollarit. Hinna kasv tuleneb peamiselt Hiina otsusest vähendada söetootmist ning piirata kaevanduste tööpäevade arv 330 päevalt 276 päevale aastas, vahendas Bloomberg. Hiina tootmismaht on selle tulemusel 10 protsenti vähenenud.

Goldman Sachs tõstis seepeale 64 protsendi võrra söe hinnasihti, mis on praegu fikseeritud 92,5 dollarile. 2017. aastal tõuseb fikseeritud hind investeerimispanga hinnangul aga 135 dollarini.

„Tõstsime hinnasihti, et muutuva keskkonnaga kaasas käia,“ ütlesid Goldman Sachsi analüütikud Christian Lelong ja Callum Bruce. „Me näeme riski, et praegune poliitika järgmisel aastal ei muutu ning kuna Austraalia ja USA ei suuda sütt nii palju toota, võib sellest puudus tekkida,“ lisasid eksperdid.

Hetkel kuum