Kadi Neemre • 23. september 2016 kell 16:48

Nafta hind on jõudmas nähtamatu hinnalaeni

Nafta hindadele võib piir ette tulla  Foto: EPA

Laialdaselt usutud paradigma, et toornafta hinnad on tsüklilised ning on vaid aja küsimus, mil me näeme taas hindade pöördumist, ei vasta energiaturu karmile tegelikkusele.

Volatiilsus ja madalad hinnad jätkuvad suure tõenäosusega, hoiatab QRI tegevjuht Nansen G. Saleri.

Tsüklilisus võib olla juba lõppenud seoses energiaturu põhialuste muutumisega, sh muredega globaalse soojenemise üle. On tõsi, et võrreldes teiste kaupadega nagu kuld, plaatina, vask või kohv, on toornafta näidanud üles suuremat volatiilsust, mis ulatub dekaadide taha, vahendab CNBC.

Alates 1996. aastast on nafta hinnad teinud ülisuuri kõikumisi, mille tipphinnaks kujunes 148 dollarit 2008. aasta keskpaigas. Kuld, plaatina ning vask järgisid sarnaseid trende, kuigi veidi tagasihoidlikumal skaalal.

Lootused, et nafta hind hakkab aasta lõpus taas tõusma, on kadumas. Isegi väljavaated, et Brenti toornafta hind tõuseb 2017. aastal üle 50 dollari, on vähem kui 50:50, kuna ei ole kindel, et OPECi ja Venemaa toodangumahud vähenevad ning jääb ka võimalus, et “must luik” mõjutab globaalseid turge.

Põhjuseid, miks nafta hinnad ka tulevikus madalaks jäävad, on peamiselt kolm: kasvavad toornafta varud, suurem hulk alternatiive toornaftale (sh gaas ja taastuvenergia) ning kahanev nõudlus fossiilsete kütuste järele, mida põhjustab ühest küljest mure kliima soojenemise pärast ning teisest küljest energiasäästlikud kliendid.

USA kombineeritud päevane nafta ja gaasitoodang oli 2016. aasta esimesel poolel 21,5 miljonit barrelit päevas ning sisuliselt o

n see maht sama suur kui aasta tagasi ning seda hoolimata naftahindade teravast kukkumisest.

 

 

Hetkel kuum