Kadi Neemre • 28. september 2016 kell 17:15

Christine Lagarde: kaubanduspiirangud on kurjast

Christine Lagarde  Foto: EPA

IMFi juht Christine Lagarde sõnas oma tänases avalduses, et maailma suurimad majandused peaksid rakendama jõulisemaid kasvupoliitikaid võitlemaks “tagasihoidliku” majandusaktiivsusega.

Nii vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump kui demokraatide kandidaat Hillary Clinton suhtusid oma kampaanias rahvusvahelisesse kaubandusesse mitte just eriti soosivalt. IMFi juhi sõnul oleks globaalse kaubanduse kärpimine aga äärmiselt kahjulik.

Lagarde märkis oma tänases kõnes, et IMF alandab tõenäoliselt oma USA 2016. aasta majanduskasvu prognoose veelgi ning nimetas poliitikaid, mis piiravad kaubandust, majanduslikuks rikkumiseks, mis kärbib majanduskasvu.

Enne järgmisel nädalal toimuvaid IMFi ja Maailmapanga igaastaseid kohtumisi kärbitakse tema sõnul taaskord USA majanduskasvu prognoose seoses majanduse tagasilöökidega aasta esimeses pooles.

IMF kärpis juulis oma USA majanduskasvu prognoose 2,2%-le varasemalt 2,4%-lt. Organisatsioon avaldab uue prognoosi järgmisel nädalal, osana World Economic Outlooki värskendustest.

Jaapani ja Euroopa majanduskasv jääb alla keskmise, kuid Lagarde’i sõnul ei ole pilt halvenemas. Hiina ja India majanduse käekäik on aga jätkuvalt üsna hea, kasvades vastavalt 6% ja enam kui 7%. Majanduslangusest vaevatud Brasiilia ja Venemaa aga näitavad teatud paranemise märke.

Kokkuvõttes võib öelda, et maailm seisab jätkuvalt silmitsi probleemiga, et globaalne majanduskasv on liiga pikalt olnud liiga aeglane, märgib Lagarde.

Ta hoiatas veelkord, et suuremate kaubanduspiirangute seadmine on äärmiselt ohtlik ning kutsus üles sellise poliitika lõpetamisele, kuna see kahjustab paljude tööliste majanduslikke võimalusi, halvab globaalseid tootmisahelaid ning tõstab mitmete esmatarbekaupade hindasid.

Valitsused peaksid selle asemel rakendama üha enam ja paremaid poliitikaid töötajate, kes on oma töökoha kaotanud tänu kaubandusele ja automatiseerimisele, ümberõppeks, investeerida enam haridusesse ja taristusse ning jätkata efektiivsete reformidega, mis toetavad majanduskasvu.

 

 

Hetkel kuum