Pille Ivask • 3. detsember 2016 kell 6:45

Nokia tuleb taas

Nokia Lumia kuigi edukaks ei osutunud  Foto: epa

Soome ettevõte ostis Microsoftilt Nokia brändi litsentsi ning teeb tulevikus koostööd Google’i ning telefonitootja Foxconniga.

Mäletatavasti oli Nokia kunagi mobiiltelefonide turul üks liidreid, ent nutitelefonidega kõik nii ladusalt enam ei kulgenud. Kuigi Nokia tuli oma Lumia nutitelefoniga välja, ei osutunud need kuigi populaarseks, osalt seetõttu, et kasutati Microsofti arendatud tarkvara, mis kuigi palju pooldajaid ei leidnud.

Nokia müüs oma mobiiliäri Microsoftile maha 2014. aastal. Mõnda aega jätkas Microsoft Lumia nutitelefonide tootmist oma nime all, ent loobus sellest peagi.

Teine tulemine

Nüüd on aga Soome ettevõte HMD Global ette võtnud uue Nokiaga turule tulemise. Ettevõtet juhib kunagine Nokia töötaja Arto Nummela, kes on öelnud, et uue telefoniga plaanitakse välja tulla juba järgmise aasta esimeses pooles. Uus telefon kasutab Androidi operatsioonisüsteemi.

Nummela on nõnda ambitsioonikas, et usub Apple’i ning Samsungi kasutajaid vahetavat marki ning pöörduvat Nokia suunas. “Inimestel võib olla erinevat brändi nutitelefone, ent kas nad on ka brändile lojaalsed,” küsis ta. “Me tahame olla globaalsel nutitelefoniturul võtmetegelased,” lisas Nummela.

HMD Globalil on muljetavaldav juhtkond. Ettevõtte president Florian Seiche on varem töötanud nii Siemensis, Orange’is, HTCs kui ka Nokias. Turundusjuht Pekka Rantala on Angry Birdsi mänguga tuntuks saanud Rovio endine juht, kes on samuti varem Nokias töötanud.

“Me ei taha ühtegi piirkonda vahele jätta,” ütles Seiche ja täpsustas, et praegu on HMDl kontor juba 40 kohas üle maailma.

Eksperdid on hinnanud HMD võimalusi päris heaks. “Turule siseneja jaoks on tugeva brändi olemasolu väga kasulik,” märkis mobiilituru analüütik Ben Wood. “Androidil töötavatele telefonidele pole erilisi takistusi turule sisenemist silmas pidades,” märkis ta ja lisas, et uue Nokia nutitelefoni puhul on eriti oluline just see, missugune on esimene telefon ning missugust vastukaja see saab.  

Nokia asjaga seotud pole

Kuigi HMD tahab turule tulla Nokia nutitelefonidega, pole Nokia ettevõttel endal asjaga mingit seost, kuna HMD kasutab Microsofti käest ostetud litsentsi, mis kehtib kümme aastat.

HMD on juba sõlminud lepingu Google’iga, et hakata kasutama Androidi operatsioonisüsteemi. Telefonide tootmise eest vastutab Taiwani ettevõte Foxconn, mis on maailma suurim lepinguline mobiilitootja.

Hetkel kuum