Pille Ivask • 6. detsember 2016 kell 7:15

Naftaleppest võidavad enim USA naftatootjad

Nafta  Foto: epa

Ekspertide hinnangul on naftaleppe üle enim põhjust rõõmustada USA naftatootjatel, kelle jaoks tähendab tootmismahu tõstmine sisuliselt ühte nupule vajutust.

“Kildanafta tootjad võidavad leppest ning tõusnud nafta hinnast enim,” lausus konsultatsioonifirma Perry Management juht Charles Perry MarketWatchile. “Seega isegi kui OPEC kärbib tootmist limiteeritud ajaks, saavad kildanaftatootjad kohe sellest kasu, kui nad panevad lisapuurkaevud tööle,” lisas ta. Kildanaftat saab kaevandada ilma naftamaardlate avastamisele aega kulutamata, mistõttu saavad USA naftatootjad selge eelise.

Praeguse naftaplaani kohaselt jõustub leping alates 1. jaanuarist. Seejärel kohtuvad naftariigid mais uuesti, et arutada, kas lepet pikendada või mida muud ses osas ette võtta.

Praegu on USA Energiainformatsiooni Administratsioon ette näinud USA naftatootjate toodangu mõningast langust. Võrreldes eelmise aasta detsembriga peaks selle kuu päevane keskmine toodang langema 20 000 barreli võrra. Võrreldes novembriga aga 30 000 barreli võrra ning oktoobriga suisa 61 000 barreli võrra.

Perry nentis, et neid numbreid tasub kindlasti arvesse võtta, ent mõningase reservatsiooniga, kuna naftatootjatel on väga lihtne uued puurkaevud tööle panna. “Kui uued kaevud tööle panna, muutub tootmismahtu langus väga kiiresti tõusuks,” lisas ta.

Nafta hinna tuleviku osas jäävad analüütikud endiselt eriarvamusele. On neid, kes viitavad selgele tõusutrendile ning neid, kes ei näe musta kulla hinda kerkimas niipea.

“Nafta hind on praegu kindlasti tõusmas, OPECi naftalepe on muutnud nafta hinna väljavaateid,” kommenteeris Sun Global Investorsi juht Mihir Kapadia.

Siiski märgivad analüütikud, et midagi päris kindlat veel öelda ei saa. Sageli viidatakse just asjaolule, et OPEC on keeldunud lepet sõlmimast kartuses kaotada USA naftatootjatele turuosa.

ClipperData naftaanalüütik Troy Vincent märkis, et kuna USA naftakompaniid on püüdnud muutuda ajapikku efektiivsemaks ning kasutusele võtnud uusi tehnoloogiaid, on ka tootmiskulud ajapikku vähenenud. Seega võib justkui arvata, et naftaleppega saevad OPECi liikmed oksa, millel ise istuvad.

Hetkel kuum