• Jaga lugu:

  Naftaleppest võidavad enim USA naftatootjad

  NaftaFoto: epa

  Ekspertide hinnangul on naftaleppe üle enim põhjust rõõmustada USA naftatootjatel, kelle jaoks tähendab tootmismahu tõstmine sisuliselt ühte nupule vajutust.

  “Kildanafta tootjad võidavad leppest ning tõusnud nafta hinnast enim,” lausus konsultatsioonifirma Perry Management juht Charles Perry MarketWatchile. “Seega isegi kui OPEC kärbib tootmist limiteeritud ajaks, saavad kildanaftatootjad kohe sellest kasu, kui nad panevad lisapuurkaevud tööle,” lisas ta. Kildanaftat saab kaevandada ilma naftamaardlate avastamisele aega kulutamata, mistõttu saavad USA naftatootjad selge eelise.
  Praeguse naftaplaani kohaselt jõustub leping alates 1. jaanuarist. Seejärel kohtuvad naftariigid mais uuesti, et arutada, kas lepet pikendada või mida muud ses osas ette võtta.
  Praegu on USA Energiainformatsiooni Administratsioon ette näinud USA naftatootjate toodangu mõningast langust. Võrreldes eelmise aasta detsembriga peaks selle kuu päevane keskmine toodang langema 20 000 barreli võrra. Võrreldes novembriga aga 30 000 barreli võrra ning oktoobriga suisa 61 000 barreli võrra.
  Perry nentis, et neid numbreid tasub kindlasti arvesse võtta, ent mõningase reservatsiooniga, kuna naftatootjatel on väga lihtne uued puurkaevud tööle panna. “Kui uued kaevud tööle panna, muutub tootmismahtu langus väga kiiresti tõusuks,” lisas ta.
  Nafta hinna tuleviku osas jäävad analüütikud endiselt eriarvamusele. On neid, kes viitavad selgele tõusutrendile ning neid, kes ei näe musta kulla hinda kerkimas niipea.
  “Nafta hind on praegu kindlasti tõusmas, OPECi naftalepe on muutnud nafta hinna väljavaateid,” kommenteeris Sun Global Investorsi juht Mihir Kapadia.
  Siiski märgivad analüütikud, et midagi päris kindlat veel öelda ei saa. Sageli viidatakse just asjaolule, et OPEC on keeldunud lepet sõlmimast kartuses kaotada USA naftatootjatele turuosa.
  ClipperData naftaanalüütik Troy Vincent märkis, et kuna USA naftakompaniid on püüdnud muutuda ajapikku efektiivsemaks ning kasutusele võtnud uusi tehnoloogiaid, on ka tootmiskulud ajapikku vähenenud. Seega võib justkui arvata, et naftaleppega saevad OPECi liikmed oksa, millel ise istuvad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Euroopa aktsiad on heitlikku nädalat lõpetamas langusega
Euroopa aktsiaturud on lõpetamas heitlikku nädalat napi langusega vaatamata sellele, et päeva alustati enam kui pooleprotsendilise tõusuga. Investorid muretsevad eelkõige koroonaviiruse omikronitüve pärast, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on lõpetamas heitlikku nädalat napi langusega vaatamata sellele, et päeva alustati enam kui pooleprotsendilise tõusuga. Investorid muretsevad eelkõige koroonaviiruse omikronitüve pärast, vahendab Reuters.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Rainer Vakra lahkub Tallinna Soojusest ja asub juhtima keskkonnaametit Rainer Vakra: keskkond on minu elu ja kirg
Tallinna Soojuse juhatajana töötav Rainer Vakra asub uuest aastast tööle keskkonnaameti peadirektorina.
Tallinna Soojuse juhatajana töötav Rainer Vakra asub uuest aastast tööle keskkonnaameti peadirektorina.