Sirje Rank • 11. detsember 2016 kell 11:07

OPECi kärbetega liitusid ka teised tootjad

Venemaa energiaminister Aleksander Novak  Foto: Scanpix/Reuters

Esimest korda 2001. aastast saavutasid naftat eksportivate riikide kartelli OPEC liikmed laupäeval kokkuleppe kartelliväliste riikidega, et nafta toomist vähendada ja sel moel hinda kergitada.

Kokkuleppega kaasatud riikide arvele langeb 60% maailma naftatoodangust ja sellega liitus ka Venemaa. Leppest jäid aga kõrvale sellised suured naftatootjad nagu USA, Hiina, Kanada, Norra ja Brasiilia.

Saudi Araabia teatas peale kokkuleppe sündi, et on omalt poolt valmis veelgi suuremaks kärpeks. Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih ütles, et päevane tootmismaht võib langeda ka allapoole psühholoogiliselt olulist 10 miljoni barreli piiri, vahendas agentuur Bloomberg.

Tegemist on OPECi ja teiste tootjate jõulise katsega taastada kontroll globaalse naftaturu üle, mis on ületoodangu ja suurte varude tõttu kaua hinnasurve all olnud.

Novembri lõpus teatas OPEC plaanist kärpida esimest korda üleilmsest majandus- ja finantskriisist naftatootmise mahtu 1,2 miljoni barreli võrra päevas. Laupäeval nõustusid ka OPECi välised riigid omaltpoolt tootmist vähendama 558 000 barreli võrra päevas. See vastab umbes kogusele, mille võrra Rahvusvaheline Energiaagentuur IEA prognoosis tuleval aastal Hiina ja India naftanõudlust kasvavat.

„See on tõesti ajalooline hetk,“ ütles Venemaa energiaminister Aleksander Novak. „See on esimene kord kui nii paljud naftariigid maailma eri paigust on kokku tulnud, et saavutada seda, millega me hakkama saime.“

Venemaa lubas tuleval aastal kärpida naftatoodangut 300 000 barreli võrra päevas. Läinud kuul lõi Venemaa naftatoodang 11,2 miljoni barreli tasemel päevas viimase 30 aasta rekordi.

Teiste seas vähendavad tootmismahte ka Kasahstan ja Aserbaidžaan.

Kuhu liigub nafta hind?

Need sammud kokku viitaavad, et Saudi Araabia püüab nafta hinna suruda kõrgemale 60 dollari taset barrelist, lähemale ehk 70 dollarile. Kõrgem hinnatase võib aga peagi turule tagasi tuua USA kildaõli tootjad.

„Emotsiooni peale turg kindlasti rallib,“ ütles AR Oil Consultong asutaja Adam Ritchie. „Kuid peale nõudluse ja pakkumise tasakaalustamist on meil veel ka tohutud varud, mis ikka hinnatõusu ohjeldama jäävad.“

Turu fookus läheb nüüd sellele, kuidas vastsõlmitud kokkuleppeid täitma hakatakse. Varem on kokkulepitust reeglina vähem kärbitud.

Novembri lõpus OPECi riikide vahel sõlmitud kokkuleppest on nafta hind tõusnud üle 15%, kerkides sel nädalal korraks ka üle 55 dollari taseme barrelist.

Hetkel kuum