Mait Kraun • 10. märts 2017 kell 19:43

Analüütik: OPECi leppe pikendamine tõstaks nafta hinda 20%

Nafta hind on viimase nädala jooksul langenud.  Foto: Bloomberg

Nafta hinnad on sellel nädalal tublisti langenud. Üks analüütik aga usub, et OPECi kokkuleppe pikendamine tähendaks hindade 20protsendilist tõusu, vahendab CNBC.

„Võib juhtuda, et WTI hind langeb 40date keskele, aga turg peaks ikkagi tasakaalustumist jätkama. Fundamentaalnäitajad ei ole sellel nädalal dramaatiliselt muutunud,“ ütles Energy Aspectsi geopoliitika analüütik Richard Mallinson.

„Kui OPEC pikendab oma kokkulepet, siis tõuseb naftabarreli hind enne aasta lõppu üle 60 dollari,“ lisas ta. Praegu maksab WTI barrel veidi alla 49 dollari ning Brent kaupleb 51,4 dollari juures.

Nafta hakkas kolmapäeval ja neljapäeval kiiresti odavnema, sest USA Energia Informatsiooni Administratsiooni andmetel kasvasid Ühendriikide naftavarud eelmisel nädalal 8,2 miljoni barreli võrra. Kõige suuremaks faktoriks olid aga Saudi Araabia energiaministri Khalid al-Falihi ütlused.

„Ma arvan, et eelkõige mõjutas nafta hindu Saudi Araabia energiaministri kommentaarid. Ta ütles, et OPECi kokkuleppe pikendamine ei ole garanteeritud ning turg on nüüd sellega arvestanud,“ ütles Mallinson.

 

Hetkel kuum