Indrek Mäe • 23. märts 2017 kell 9:45

Suurbritannia jaemüük kasvas, tarbimisväljavaated endiselt nõrgad

Suurbritannia lipp.  Foto: Bloomberg

Suurbritannia veebruari jaemüük ületas analüütikute ootused, sellegipoolest peetakse riigi tarbimisväljavaateid nõrgaks.

Briti kaubanduskeskustes ja veebipoodides müüdud kaupade maht kasvas eelmisel kuul 1,4 protsenti ning see on parem tulemus kui analüütikud lootsid. Majanduseksperdid ootasid Suurbritannia jaekaubandusel vaid 0,4protsendilist kasvu.

Sellegipoolest on tegemist nõrgima kvartaalse tulemusega alates aastast 2010.

Ekspertide hinnangul hakkavad majapidamised järjest enam tunnetama toidu- ning kütusehindade tõusu ning see vähendab tarbimist. Kuna Suurbritannia majanduskasv sõltub suuresti tarbimisest, võib see ekspertide hinnangul halvasti mõjuda kogu riigi majandusolukorrale.

Eile avaldati ka IHS Marketi analüüs, mille järgi on majapidamised oma finantsvõimekuse pärast järjest rohkem mures. Kuna skeptilisus on viimase nelja aasta kõrgeim, ootab Inglise Keskpank jaemüügi jätkuvat vähenemist.

Samuti on riigi inflatsioon kõrgeim alates 2013. aastast ning see katab ära hiljutise palgatõusu. Ekspertide hinnangul tarbitakse seetõttu peamiselt esmatarbekaupasid ning vaadatakse vähem luksusesemeid. Jaekaupade hinnad tõusid Suurbritannias veebruaris 2,8 protsenti.

Seni on tarbimist toetanud fakt, et britid on hakanud ka rohkem laenama, kuna võõra raha kasutamine on praeguses majandusolukorras küllaltki odav. Majandusliku ebakindluse süvenemine võib aga ka laenamissoovi vähendada.

Hetkel kuum