Miks armastab Ashton Kutcher idufirmasid?

Ashton Kutcher  Foto: epa

Kuigi Ashton Kutcherit teatakse pigem kui näitlejat, on ta viimastel aastatel aktiivne ka investeerimisvaldkonnas.

Kutcher on mänginud arvukates seriaalides ning filmides: mõne näitena võib tuua “Kuumad 70ndad” ja Steve Jobsist rääkinud filmi “Jobs”.

Kui filmitööstus kõrvale jätta, esineb Kutcher ka hoopis teises rollis, investorina. Sealjuures on ta eriti aktiivne idufirmadesse investeerija ning usub nende helgesse tulevikku.

Välismeedia vahendab, et eriti meeldivad Kutcherile jagamismajandusega seotud ettevõtted. 2011. aastal rajas ta riskikapitaliettevõtte A-Grade Investments ning on sellest ajast miljoneid dollareid investeerinud näiteks Airbnb'sse ja Uberisse.

MarketWatch vahendab intervjuud Kutcheriga.

Mis pani sind idufirmadesse investeerima?

Sain juba varakult aru, et tekkimas on sellised ettevõtted, mis hakkavad pakkuma paremaid, puhtamaid ning lihtsamaid lahendusi igapäevastele probleemidele. Ja minul omakorda on võimalus neid lahendusi esile aidata tuua.  

Kuigi ma mõtlen päris suure osa ajast sellele, kuidas asju lihtsamini teha, pole mul siiski aega, et kõiki oma ideid ellu viia. Seega ma leian inimesed, kes neid ellu viivad ning ma investeeringi nende edusse.

Mis paneb sind ettevõttest huvituma?

Otsin inimesi, kes rabavad tööd teha ning kellel on eesmärk. Samas on neil ka teadmised, kuidas targalt töötada. Samuti vaatan ma, missuguste probleemidega inimesed iga päev maadlevad ning kuidas nad peavad väga vanade lahenduste abiga toime tulema.

Peamine on minu jaoks aga see tunne, et miski on täiesti loogiline ning et just nii peakski midagi tegema. Lisaks on oluline, et kui tegu on väga hea ideega, siis ma mõtlen sellele tunde ja nuputan, missuguseid vidinaid võiks selle idee teostamise tarvis vaja minna ja välja mõelda.  

Mida sa pead oma parimaks investeeringuks?

Oma suhteid – seda, et ma võtan aega ning õpin inimesi tundma ning mõistan nende probleeme ja kitsaskohti. Need asjad jäetakse sageli tähele panemata. Investorid on nii kinni numbrites, et unustavad ühe oma privileegi jagada teekonda ettevõtte rajajatega.

Kui vaadata tulevikku, siis missugune investeerimisvaldkond on sinu huvioribiidis?

Meil on pikk tee minna, et miljonite inimeste elu õnnelikumaks muuta. Elamine ei peaks olema kannatamine, see peaks olema pidev avastamisretk.

Milline on su hirmsaim finantsotsus?

Oma esimese kodu ostmine. Kartsin, sest võtsin suurema laenu, kui mul endal korraga raha oli. Ma ei maga hästi, kui tean, et olen kellelegi võlgu. Arvan, et vabadus tähendab seda, kui võid ise võtta vastu otsuseid, pangalaen sunnib sind jääma praktiliseks.

Mis nõu sa annaksid inimesele, kes küsib, kuhu ta peaks investeerima?

Kõigepealt iseendasse! Ja siis - pane end ümbritsevat tähele! Näiteks kui töötad toidupoes, hoia silma peal, missuguseid kaupu inimesed ostavad. Kui töötad ehituses, siis vaata, missuguseid uusi materjale on tootmisse tulnud. Kes neid valmistab? Miks nad on paremad?

Investeeri neisse valdkondadesse, mida sa tahad, et muutuksid tõelisuseks. Kõige hullemal juhul jääd küll oma rahast ilma, ent vähemalt oled sa investeerinud sellesse, missugusena sa ideaalset maailma ette kujutad.

Hetkel kuum