Liina Laks • 24. juuli 2017 kell 8:45

Börs: autotööstus veab Euroopa aktsiaid alla

Londonid börsi metallibörs  Foto: epa

Tugev euro kimbutab Euroopa eksportivat tööstust, kuid ka Saksa autotootjate kartellikahtlus lisas börsidel langust.

Londoni börsiindeks FTSE 100 kukkus 0,55 protsenti, mida vedasid nii lennufirmade – Ryanairi aktsia oli headest tulemustest hoolimata kukkunud 4,4 protsenti 17,31 eurole – kui ka naftakontsernide aktsiad.

Stoxx 600 oli samuti surve all ning kukkunud 0,23 protsenti 379 punktile.

Saksamaal oli Dax 0,33 protsendiga languses. Seda aitas vedada eelkõige autotööstus. Nädalavahetusel tegi Euroopa Komisjon avalduse, et hakkab uurima kahtlusi, et kõik suuremad Saksamaa autotootjad on alates 90ndatest kartellikoostööd teinud. Täna räsis see teade kõiki Euroopa autotööstuse aktsiaid. Saksa autotööstuse aktsiad kukkusid juba reedel, kuid täna oli Volkswageni väärtpaber Frankfurdi börsil 3,3 protsendiga languses ja 136,7 euro peal, Daimleri aktsia kukkus samapalju 60,52 eurole, BMW aktsia odavnes 2,78 portsenti 78,03 eurole. Langusest ei jäänud puutumata ka teiste Euroopa autotootjate väärtpaberid: Fiat odavnes 1,15 protsenti, Renault 1,8 protsenti ning Peugeot 2,7 protsenti.

Prantsusmaa börs tõusis ennelõunal napilt 0,04 protsenti 5119 punktile ning Itaalia börsiindeks oli samuti 0,04 protsendipunktiga plussis.

Hispaania Ibex kukkus aga 0,24 protsenti.

Euro kurss dollari suhtes oli täna ennelõunal 1,16. Nafta hind langes enne OPECi Moskvas asetleidvat kohtumist veidi – WTI toornafta barrel odavnes ligi 0,5 protsenti 45,55 dollarile samal ajal kui Brenti barreli hind kukkus 47,86 dollarile. OPEC on varem mõista andnud, et soovib tootmispiirangutega liitunute seas näha ka Liibüat ja Nigeeriat, samal ajal ei ole olnud juttu tootmispiirangute edasisest laienemisest.

Hetkel kuum