Pille Ivask • 25. september 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Nafta hind aasta tipus

Foto: EPA

Brenti toornafta hind tõusis täna käesoleva aasta kõrgeimale tasemele, kuna nõudlus näib endiselt tõusvat ning tootjad siiski suure tõenäosusega pikendavad naftalepet.

Brenti toornafta hind tõusis täna 1,52 dollari ehk 2,7% võrra, 58,38 dollarile barrelist. Nii kõrge pole nafta hind olnud alates 2015. aasta juulist.

WTI toornafta hind nõnda palju ei tõusnud ja jäi aasta tipule alla. See-eest jõudis WTI viimase nelja kuu kõrgeimale tasemele ning ületas 51 dollari piiri. Naftabarreli hind tõusis 2,1% ehk 1,06 dollari jagu, 51,72 dollarile barrelist.

Hinnatõus on mõneti ehk üllatavgi, arvestades, et möödunud reedel teatasid naftariigid, et ei ole naftalepet pikendamas ehk tootmismahtude piiranguga ei jätkata. Samas on mõned analüütikud siiski kindlad, et OPEC liikmed teatavad õige pea leppega jätkamisest.

“Turg eeldab, et OPEC ja OPECisse mitte kuuluvad eksportijad jätkavad tootmiskärbetega ka 2018. aastal,” kommenteeris Lipow Oil Associatesi president Andy Lipow portaalile CNBC.

Samuti tuleb analüütikute sõnul arvestada sellega, et naftariigid on musta kulla müügist tugevas majanduslikus sõltuvuses, mis tähendab, et soov barrelihinda üle 60 dollari nihutada võib olla üsna suur. Ka see on üks aspekt, miks arvata, et leppega tahetakse jätkata.

Hinnatõusule võib analüütikute sõnul viidata ka see, et kuigi USA naftatootjad on hinnasurvele edukalt vastu pidanud, on puurkaevude arv viimastel nädalatel jäänud samaks ehk uusi kaeve pole tootjad sisse lülitanud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt