Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Telecom Italia – kõva konkurentsi surve all

    Telecom Itaalia võrgukaablidFoto: Reuters/Scanpix

    Telecom Italia on keerulises turuseisus sel aastal järk-järgult tulemusi parandanud, kuid nüüd sattus mitmest suunast tuleva surve alla.

    Esiteks survestab ettevõtet konkurentsi kasv järgmisel aastal – turule tuleb uus mobiilsideteenuse pakkuja Iliad Prantsusmaalt. Teisalt survestab Telecom Italiat Prantsuse meediafirma Vivendi, kes on viimase paari aasta jooksul ostnud Telecom Italias 24% osaluse.
    Samuti tuleb surve Itaalia valitsuse poolt, kes tahab endist monopoli senisest tugevamalt kontrollida. See kõik kokku on viinud TI aktsia suhteliselt madalale hinnatasemele.
    Telecom Italia saab 81% ärikasuumist Itaaliast ning 19% Brasiiliast. Itaalias tuleb 70% müügikäibest juhtmega telefonisidelt, lairiba interneti- ja TV-ühendustest ning võrguühenduse hulgimüügilt, ülejäänud 30% käibest mobiilsest telefoni- ja andmesidest.
    Brasiiliast viiendik käibest
    Brasiilia üksus (TIM Brasil) annab Telecom Italia käibest 23% ja EBITDA kasumist (ärikasum) 19%. Kui 2016. aastal Brasiilias käive ja kasum kahanes, siis sel aastal on üksus näidanud 5% käibe ja 19% EBITDA kasumi kasvu. Käibe ja kasumi kasv on saadud tänu 11% müügitulu kasvule kliendi kohta, samal ajal kui turuosa on üksusel langenud 26% pealt 24,6%-le.
    TIM Brasil on 24-27% vahel kõikuva turuosaga Brasiilia suuruselt teine mobiilsideoperaator. Viimase aasta languse üheks põhjuseks võib olla asjaolu, et firma tegi strateegilise valiku muuta kuvandit „odavast brändist“ kvaliteetoperaatoriks. Sellega anti veidi turuosa järgi, kuid kasvatati tulu kliendi kohta.
    Ausalt: aktsia on odav
    Kui võrrelda Telecom Italiat Euroopa teiste suuremate telekomifirmadega, siis näeme, et see on suhteliselt madalalt hinnatud. Näiteks Hispaania Telefonica, mis tegutseb lisaks koduturule ka Ladina-Ameerikas ja Ida-Euroopas, on turuväärtuselt kolm korda suurem kui Telecom Italia, kuid  ärikasumit teenib vaid 83% rohkem kui Telecom Italia.
    Kui Telecom Italia puhul tuuakse pidevalt murekohana kõrget võlakoormust (netovõlg 27 miljardit eurot), siis võlakoormus jagatuna omakapitaliga on TI-l väiksem kui Telefonical või Deutsche Telekomil. Vastavalt: 139% Telecom Italial, 236% Telefonical ja 170% Deutsche Telekomil.
    Kui võrrelda Telecom Italiat rootslaste Teliaga, siis on itaallaste müügikäive üle kahe korra suurem (vastavalt 19 miljardit ja 8,5 miljardit eurot) ning ärikasum (EBITDA) üle 3 korra suurem. Ometi on mõlema firma turuväärtus ligilähedaselt võrdne – Telial 16,3 miljardit ning Telecom Italial 14,6 miljardit eurot.
    Kui arvestame, et Telial on oluliselt madalam võlakoormus – 89% omakapitalist ehk netovõlg 4,4 miljardit eurot -, siis võiksime võrrelda EV/EBITDA suhtarvu. Siin jagatakse ettevõtte väärtus (enterprise value ehk turuväärtus pluss netovõlg) EBITDA-ga (kasum enne intresse, tulumaksu ja amortisatsiooni) ning saame, et Telial on see 7,9 korda ning Telecom Italial 5,0 korda. Ehk siis ka selle näitaja järgi on Telecom Italia odav. Samuti on aktsia odav ka järgmise aasta oodatava hinna-kasumi suhtarvu 10,3 juures.
    Siit võiks järgmisena küsida, miks see aktsia siis odav on?
    Võlad räsisid dividendi
    Telecom Italia oli 2010ndate esimeses pooles hädas suure võlakoorma ja kasvava kahjumiga. 2012–2014 kogunes firmal puhaskahjumit 7 miljardit eurot. Võlakoormus kasvas ning 2014. aasta märtsis teatas juhtkond, et esimest korda avaliku ettevõttena jäetakse ära dividendid tavaaktsialt. Nii ei olegi viimased neli aastat Telecom Italia tavaaktsiate pealt dividende maksnud, mis on selles sektoris suhteliselt haruldane. Küll makstakse dividende spetsiaalselt säästuaktsialt, mille pealt on dividendi kulu aastas 200 miljonit eurot.
    Kui 2013. aasta lõpus oli ettevõtte võlakoormus võrreldes omakapitaliga 193%, siis nüüdseks on see langenud 139% tasemele. Samas netovõla tase võrreldes EBITDA kasumiga on ikka veel kõrge, 3,2 korda. Näiteks Briti telekomihiid Vodafone, mida investorid hindavad küllalt kallilt (järgmise aasta P/E on 32 korda ja EV/EBITDA on 7,0 korda), tegutseb 2,2kordsel netovõla/EBITDA finantsvõimenduse kordajal. Telecom Italia otsib kõrge võlataseme tõttu jätkuvalt võimalusi tuua võlatase allapoole.
    Konkurents rõhub aktsiat
    Üks tegur, mis Telecom Italia aktsia hinna alla tõi, on konkurents Itaalia telekomiturul. Kuni 2016. aastani jagunes Itaalia mobiilsideturg nii: Telecom Italia mobiilsideüksus TIM 31%, Vodafone Italia 29%, Wind 23% ning H3G 10%.
    Kui Telecom Italia on alati olnud turuliider, siis viimastel aastatel on tulnud konkurente juurde. Üheks selliseks on Wind, mis ostis 2005. aastal Itaalia elektritootjalt Enel telekomifirma ning on viimasel kolmel aastal Itaalias agressiivselt laienenud. Nii tegi Wind 2015. aastal suuruselt neljanda mobiilsideoperaatori H3G ostupakkumise, mille järel oleks Wind 33% osaga läinud turuliidriks. Liitumisloa saamiseks Itaalia konkurentsiametilt ja Euroopa Komisjonilt pidi Wind osadest sagedustest ja lepingutest loobuma.
    Need sagedused ja lepingud ostis ära prantslaste Iliad, mis tuleb Itaalia turule järgmisel aastal. Investorid kardavad õigusega, et Iliadi tulek tõmbab tegutsevate mobiilsideoperaatorite käiberentaabluse koomale. Iliad tuli Prantsuse turule alles 2012. aastal ning juba esimese aasta lõpuks võitis 7% turust, 2014. aasta lõpuks jõuti juba 14% turuosani ning praeguseks on haaratud turust 17%.
    Enda jaoks riskantseks tunnistab Iliadi turuletuleku ka Telecom Italia oma 2016. aasta aruandes, kus viitab Iliadi soovile saavutada Itaalias 10-15% turuosa. Kuna Iliadi klientide võitmise strateegiaks on konkurentidest madalam teenuse hind, siis plaanib Telecom Italia välja tuua enda „ilma kellade ja viledeta“ operaatori, mis oleks täiesti sõltumatu nende praegusest mobiilsideüksusest.
    Riigi "kuldne jõud"
    Eelmise aasta lõpuks oli Prantsuse meediafirma Vivendi osalus Telecom Italias jõudnud 23,94%-ni. Sellega sai Vivendi sisuliselt otsustusõiguse oluliste küsimuste üle.
    Itaalia valitsusele on see asjaolu teatud ärevust põhjustanud. On ju telekommunikatsioon ühe riigi jaoks strateegiliselt oluline valdkond ning selles mõttes pole just meeldiv, kui veel 1990ndatel riigi käes olnud firma kohta käivad otsused tehakse välismaal. Nii otsustas valitsus oktoobris, et võtab Telecom Italia üle "kuldse jõu“. See tähendab, et teatud strateegilisi otsuseid, nagu ettevõtte osade müük või teiste ettevõtete soetamine, ei tehta ilma valitsuse heakskiiduta.
    Mõistagi ei meeldinud see otsus investoritele, sest nende hinnangul jätab see teatud otsuste puhul ettevõtte juhtkonna käed seotuks - nii et ka see survestas aktsia hinda allapoole. Juhtkond ise rahustas aga, et on valmis „kuldse jõuga“ strateegiliste otsuste korral nõu pidama.
    Spekulatsioonid kergitavad hinda
    Ei läinudki kaua, kui novembri teises pooles tuli uudis, et Telecom Italia võib oma võrguüksuse osaliselt maha müüa. Spekulatsioon tõstis TI aktsia hinda päevaga üle 5% ning sidevõrgu väärtuseks on bilansis hinnatud ligikaudu 15 miljardit eurot. Võrdluseks võib tuua, et Telecom Italia praegune turuväärtus on üle 14 miljardi euro.
    Ettevõtte juht Amos Genish andis Itaalia majandusarengu ministrile teada, et plaanis on palgata kaks nõustajat, et hinnata võrguüksuse eraldamise ja osalise müümise kulusid ja tulusid. Minister ütles ajakirjanikele kommentaariks, et küsimus pole niivõrd selles, kes kontrollib Telecom Italiat või tema võrku, vaid selles, kas firma jätkab ühtse või kahe eraldi ettevõttena.
    Uus juht kasvu jahil
    Juhatuse esimees Genish on TI-s juba kolmas juht viimase kolme aasta jooksul. Kuigi tulemused liiguvad lõpuks paremuse suunas, ei olnud Vivendi ilmselt rahul tulemuste liikumise kiirusega ja soovis firmat juhtima panna nö oma mehe. Nimelt liitus Genish Vivendiga 2017. aasta alguses, saades firma koondumistejuhiks (Chief Convergence Officer). Sealt edasi liikus ta Telecom Italia Itaalia üksuse juhiks ning nüüd, septembris, juba Telecom Italia tegevjuhiks.
    Genishi kasuks rääkis ka see, et ta oli veel paar aastat tagasi Brasiilia suurima telekomioperaatori Telefonica Brasili (Vivo) tegevjuht. Ses mõttes peaks olema tegemist sobiva mehega, kes TIM Brasili üksuse taas kasvurajale suunab.
    Kokkuvõttes võib Telecom Italial olla rohkem peidetud väärtust, kui aktsia hind seda praegu kajastab. Põhiküsimus on, kui palju mõjutab firma tulemusi Iliadi tulek. Juhul, kui Iliad ei saavuta sellist turuosa, nagu suutis võtta Prantsusmaal, siis mõjub see TI aktsiale kindlasti positiivselt. Kui aga saavutab, siis jääb küsimus, kui palju kannatavad selle tõttu teiste telekomioperaatorite marginaalid.
    Telecom Italia tugevuseks on see, et tema käes on Itaalia peamine maavõrk koos võimalusega lõigata kasu interneti püsiühenduse kasvu pealt. Samal ajal in TI liider ka mobiilsides, kus andmeside kasvust võidavad kõik operaatorid. Ning lisaks on võimalus arendada Brasiilia turgu, mida praegune tegevjuht peaks tundma nagu oma viit sõrme.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.