Mait Kraun • 14. detsember 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Intresside tõus ei jõua säästjani

Dollar.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Mitmed suuremad pangad, mille hulka kuuluvad ka Citigroup, JP Morgan Chase ja PNC, teatasid kohe pärast Föderaalreservi eilset otsust, et nad tõstavad ka oma laenuintresse.

Nimelt teatas Föderaalreserv eile, et tõstab baasintressimäärasid 0,25 protsendi võrra. Pangad reageerisid laenuintresside tõstmisega. Ükski nendest aga ei öelnud, et nad tõstavad ka hoiustajatele makstavaid intresse, kirjutab MarketWatch.

See ei ole üllatus. Enne Föderaalreservi eilset kohtumist oli pankade 12 kuu hoiuse (vähemalt 10 000 dollarit) intress novembris vaid 0,28 protsenti. Alates 2014. aasta põhjadest on see tõusnud vaid 8 baaspunkti võrra, selgub RateWatchi andmetest.

Selle perioodi jooksul on Föderaalreserv tõstnud intresse neli korda, kokku ühe protsendi võrra. Fedi enda andmetest selgub, et USA majapidamised on hoiustele ja rahaturufondidesse paigutanud kokku 11 triljonit dollarit.

Tõsi, alati ei ole säästjad kaotajate poolel. Finantskriisi ajal ei vähendatud säästjatele makstavaid intresse, vaatamata sellele, et Föderaalreserv langetas agressiivselt intresse. Tõenäoliselt püüdsid pangad kapitali hoida.

Nüüd on asjad teisiti. Teises kvartalis teenisid pangad kokku 48,3 miljardit dollarit kasumit, selgub FDIC andmetest. Seda on 10,7 protsenti enam kui aasta tagasi. Vaid 4,1 protsenti pankadest teenis teises kvartalis kahjumit.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt