Märten Kress • 11. juuli 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Kuidas investeerimisportfelli tasakaalustada?

Varem või hiljem puutuvad kõik investorid kokku portfelli tasakaalustamise ehk rebalansseerimisega, selleks on hea teada enamlevinuid portfelli tasakaalustamise reegleid.

Miks see oluline on?

Investeerimisportfelli rebalansseerimine ehk tasakaalustamine tuleb erainvestorite puhul päevakorda ennekõike erinevate varaklasside valguses. Oletame, et mingil põhjusel, olgu selleks siis isiklik riskitaluvus või lihtsalt eelistused, oleme seadnud eesmärgiks hoida poole oma varadest aktsiates ja teise poole laenudes/võlakirjades. Kui investeerima asudes ongi suhe kahe varaklassi vahel 50/50, siis ajas kipub portfell vahepeal eesmärkosakaalust hälbima. Põhjuseid võib olla mitu – realiseeruvad krediidiriskid laenude/võlakirjade poolel, aktsiate hinnad teevad läbi suuri tõuse või langusi, investoritena saame oma investeeringutelt jooksvat tulu, mis tekitab portfelli rahajäägi jne.

Tasakaalustamise eesmärk ongi teatud regulaarsusega tuua erinevate investeerimisobjektide osakaalud tagasi esialgse sihtosakaalu juurde, et meie portfell ka reaalselt aastast-aastasse peegeldaks meie valitud investeerimisstrateegiat.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt