Olavi Teppan • 2. august 2018 kell 15:17

Kui palju jääb aktsiaturult hoidudes teenimata?

Dollarid  Foto: Reuters/Scanpix

Liiga palju raha pangas on probleem, millega paljud tahaksid silmitsi seista. Kuid nii nagu eestlased, ei tee ka ameeriklased, kelle kontoseis võimaldaks investeerida, alati kõige arukamaid finantsotsuseid.

Nerdwalleti värske uuringu kohaselt, mida vahendab CNN, on paljude ameeriklaste säästud napid või puuduvad sootuks, kuid keskmisel ameeriklasel on säästetud 32 000 dollarit raha. Sellise summa hoidmine pangakontol tähendab ilmajäämist potentsiaalsest tootlusest, mida investeerimine võib pakkuda.

„Inimesed hoiavad raha, sest nad soovivad midagi, mis oleks garanteeritud,“ ütleb Wells Fargo investeeringute talituse juht Erik Davidson. „Nad ei taha raha kaotada. Kuid arvestades makse ja inflatsiooni, kaotavad nad raha sellegipoolest.“

Lisaks võib inimene kõrvale jääda heast kasvupotentsiaalist. Nerdwalleti analüüsi kohaselt jääks 30 aasta jooksul sellist summat investeerimata pangakontol hoides teenimata 140 000 dollari suurune tootlus (eeldades 6protsendilist kasvu hoiuste 1 protsendi vastu).

Kuigi aktsiaturg on ligemale kümme aastat järjest ülespoole rühkinud, ei jää mõõnaperioodid ka edaspidi tulemata. Aeg-ajalt kaasnevad aktsiainvesteeringutega suured kahjumid. Seepärast tuleks investeerida vaid raha, mida lähemal ajal ei vajata, ning mitte turu kõikumise pärast pead valutada ega emotsioonidele järele anda. Paar korda aastas tuleks vaid üle vaadata, et investeeringud oleksid kooskõlas pikaajalise plaaniga.

„Ärge sattuge paanikasse ega likvideerige positsioone, kui olete ühel aastal kahjumis, sest teil on palju aastaid aega seda kahjumit tasa teenida,“ soovitab Titus Wealth Managementi investeerimisnõustaja Derek Green. „Parim strateegia on ostude ajaline hajutamine ja pidev juurdeostmine. Siis olete sootuks paremas positsioonis, kui hinnad tõusule pööravad.“

Hetkel kuum