• Jaga lugu:

  Browder: ammu saadud hoiatused seavad Danske alibi kahtluse alla

  Lipp Danske Tallinna kontori eesFoto: Scanpix / Reuters

  Danskele ammu antud hoiatused seavad kahtluse alla panga juhtkonna väited ja annavad aimu panga üldisest suhtumisest, rääkis aastaid Vene rahapesuskandaalide jälgi ajanud Briti investor Bill Browder Kauppalehtile.

  Browder peab Danske siseauditi tulemuste kõige huvitavamaks infokilluks seda, et Vene keskpank suunas Taani kontserni tähelepanu tolle Eesti harus aset leidnud rahapesule juba 2007. aastal. See tõsiasi räägib vastu Danske väidetele, et juhtkond polnud Eestis toimuvast teadlik ning ei vastuta seetõttu siinsete rikkumiste eest. Peakontori alibit nõrgestab ka raportis välja toodud tõik, et üks Ühendriikide pank (New Yorgi Timesi andmetel oli selleks ettevõtteks JPMorgan) katkestas 2013. aastal just rahapesu kahtlustuse tõttu Danskega koostöö. Investori sõnul oleks suurpartneri kaotamine pidanud mõjuma Danskele häirekellana.
  Maine taastamine ja asja põhjalik uurimine võib Browderi hinnangul võtta aega aastaid. Sealjuures viitas mees enda mitmeid aastaid väldanud uurimisele, mille eesmärk on selgitada välja, kuhu jõudis Vene riigiametnike maksupettuse teel hangitud 230 miljonit dollarit. 2008. aastal vahistasid Vene võimud rahapesu uurima palgatud juristi Sergei Magnitski, kes suri aasta hiljem Butõrka eeluurimisvanglas. Tema surmast saati on Browder veennud mitmeid riike kehtestama nn Magnitski nimekirju ehk sanktsioone juristi hukkumisega otseselt või kaudselt seotud inimestele.
  Bill Browder on Dansket varemgi kritiseerinud, kuna tema uurimise kohaselt on selle Eesti filiaalist läbi käinud ka Magnitskiga seotud rahavood. Sama vooga on olnud seotud ka juunis likvideeritud Läti pank ABLV. Mehe sõnul võib Dansket lisaks kohalike võimude survele võib nüüd ees oodata ka Washingtoni seatud karistus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Disney toob Eestisse oma voogedastusteenuse
The Walt Disney Company voogedastusteenus Disney+ on alates suvest kättesaadav 42 uues riigis ja 11 territooriumil. Uute turgude hulgas on ka Eesti ja ülejäänud Baltikum.
The Walt Disney Company voogedastusteenus Disney+ on alates suvest kättesaadav 42 uues riigis ja 11 territooriumil. Uute turgude hulgas on ka Eesti ja ülejäänud Baltikum.
Eestlased ostlevad aina julgemalt e-poodides
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.