Lauri Teder • 20. september 2018
Jaga lugu:

Browder: ammu saadud hoiatused seavad Danske alibi kahtluse alla

Lipp Danske Tallinna kontori ees  Foto: Scanpix / Reuters

Danskele ammu antud hoiatused seavad kahtluse alla panga juhtkonna väited ja annavad aimu panga üldisest suhtumisest, rääkis aastaid Vene rahapesuskandaalide jälgi ajanud Briti investor Bill Browder Kauppalehtile.

Browder peab Danske siseauditi tulemuste kõige huvitavamaks infokilluks seda, et Vene keskpank suunas Taani kontserni tähelepanu tolle Eesti harus aset leidnud rahapesule juba 2007. aastal. See tõsiasi räägib vastu Danske väidetele, et juhtkond polnud Eestis toimuvast teadlik ning ei vastuta seetõttu siinsete rikkumiste eest. Peakontori alibit nõrgestab ka raportis välja toodud tõik, et üks Ühendriikide pank (New Yorgi Timesi andmetel oli selleks ettevõtteks JPMorgan) katkestas 2013. aastal just rahapesu kahtlustuse tõttu Danskega koostöö. Investori sõnul oleks suurpartneri kaotamine pidanud mõjuma Danskele häirekellana.

Maine taastamine ja asja põhjalik uurimine võib Browderi hinnangul võtta aega aastaid. Sealjuures viitas mees enda mitmeid aastaid väldanud uurimisele, mille eesmärk on selgitada välja, kuhu jõudis Vene riigiametnike maksupettuse teel hangitud 230 miljonit dollarit. 2008. aastal vahistasid Vene võimud rahapesu uurima palgatud juristi Sergei Magnitski, kes suri aasta hiljem Butõrka eeluurimisvanglas. Tema surmast saati on Browder veennud mitmeid riike kehtestama nn Magnitski nimekirju ehk sanktsioone juristi hukkumisega otseselt või kaudselt seotud inimestele.

Bill Browder on Dansket varemgi kritiseerinud, kuna tema uurimise kohaselt on selle Eesti filiaalist läbi käinud ka Magnitskiga seotud rahavood. Sama vooga on olnud seotud ka juunis likvideeritud Läti pank ABLV. Mehe sõnul võib Dansket lisaks kohalike võimude survele võib nüüd ees oodata ka Washingtoni seatud karistus.

Jaga lugu:
Hetkel kuum