Lauri Teder • 10. oktoober 2018 kell 21:50

Börs: suurim langus alates veebruarist

Foto: Scanpix / Wang Ying

Kolmapäeval jätkasid aktsiaturud oma langusseeriat eriti järsu kukkumisega, kuna vaatamata USA majanduse tugevusele ja varsti algavale tulemuste hooajale püüavad investorid juba kuid rekordites püsinud aktsiatest kiiruga väljuda.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kahanes 2,2%, 25 598 punktini. Nasdaq Composite varises tehnoloogiasektori müügituhina mõjul 4,08% madalamale, 7422 punktini. S&P 500 langes 3,29%, jõudes seega tagasi juuli alguse 2786 punkti tasemeni. Kolmapäeval ei pääsenud miinusest ükski S&P üheteistkümnest sektorist. Järsust kukkumisest ei pääsenud ka juba septembri viimasest nädalast saati odavnenud väiksemate USA firmade aktsiad - Russell 2000 indeks vähenes 2,86%.

Paljude vaatlejate hinnangul on praegune börsilangus tingitud Ühendriikide keskpanga kerkivatest intressimääradest, mis teevad raha laenamise ettevõtetele kulukamaks ning muudavad võlakirjad omakorda investoritele atraktiivsemaks kui aktsiad. Kolmapäeval suurenes vahest kõige turvalisema väärtpaberi, USA 10-aastase riigivõlakirja tootlus 3,23 protsendini.

Kuigi palju paremini ei möödunud päev ka Euroopas, kus enamik aktsiaturge lõpetasid vähemalt 1% miinuses. Tõsi, teistest erines Tallinna börs, mis seilas suuresti tänu Tallinki dividendiuudisele hoopis 1,24% tõusuni. Euroopa suurfirmade indeks Stoxx Europe 600 vajus 1,61% allapoole, kõige kehvema soorituse tegid tehnoloogiaettevõtted, kaevandusfirmad ja luksustoodete valmistajad.

Hetkel kuum