Ken Rohelaan • 25. detsember 2018 kell 18:18

Trump ründas taas USA keskpanka

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kordas teisipäeval, et Föderaalreserv tõstab intressimäärasid liiga kiiresti, vahendab Reuters.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump süüdistab USA majanduse raskustes endiselt Föderaalreservi.  Foto: EPA

Samas lisas Ühendriikide president, et USA ettevõtted on "maailma parimad" ning pakuvad investoritele "vapustavaid" ostuvõimalusi.

"Nad (Föderaalreserv – toim) tõstavad intressimäärasid liiga kiiresti, sest nad arvavad, et majandus on nii hea. Aga ma arvan, et nad saavad üpris varsti aru, mis toimub," ütles Trump ajakirjanikele Valges Majas, kui rääkis Ühendriikide keskpangast.

"Mul on suur usk meie ettevõtetesse. Meil on maailma parimad ettevõtted ja neil läheb väga hästi. Neil on rekordilised tulemused. Seetõttu leian ma, et on vapustavalt hea võimalus osta," ütles USA president.

Ameerika Ühendriikide aktsiad on viimastel nädalatel odavnenud märkimisväärselt nõrgeneva majanduskasvu tõttu. Trump on majanduse niinimetatud vastutuultes süüdistanud Föderaalreservi, kritiseerides avalikult keskpanga juhti Jerome Powellit, kelle ta ise määras ametisse.

Nädalavahetusel ringlesid meedias jutud, et Trump on arutanud Powelli vallandamist, kuigi riigi rahandusminister Steven Mnuchin väitis vastupidist.

Esmaspäeval säutsus Trump Twitteris, et Föderaalreserv on USA majanduse ainuke probleem. Jõululaupäeval reageerisid Ühendriikide presidendi ütlusele ka aktsiaturud, kui USA suuremad indeksid kukkusid üle 2%. Nende seas Standard & Poor's 500, mis sisenes karuturule ehk on eelmisest tipust kukkunud nüüd üle 20%.

Teisipäeval on Ameerika Ühendriikide aktsiaturud pühade tõttu suletud ja jätkavad tavapärast kauplemist kolmapäeval, 26. detsembril.

Hetkel kuum