Mait Kraun • 26. detsember 2018 kell 14:04

USA aktsiaturgudel 9 aasta suurim tõus

Ameerika Ühendriikide üheksa ja poole aasta vanune pulliturg oli lõppemise äärel vahetult enne seda, kui turud tõusid täna ligi kümne aasta kiireimas tempos.

New Yorgi börs.  Foto: EPA

Standard & Poor’s 500 indeksis oli vaid üks langeja (500 firma hulgas) ning Dow Jones lisas enam kui 1050 punkti. Nasdaq rallis 6%. Kõik indeksid tõusid kiireimas tempos alates 2009. aastast, mil pulliturg algas. Amazoni aktsia kallines pärast pühade hooaja müügi teatamist 9,5%. Naftahinnad hüppasid ligi 10% ja energiasektori aktsiad kallinesid.

USA president Donald Trump ütles eile, et aktsiaturgude langus pakub investoritele “meeletult head” võimalust ostmiseks. Lisaks sellele andis Trumpi administratsioon mõista, et Föderaalreservi juhi Jerome Powelli töökoht pole ohus.

Erakordselt suur liikumine

“Tõenäoliselt oli investorite tähelepanu suunatud jaemüügile ja see aitas täna turgudel tõusta,” ütles investeerimisfirma Fort Pitt Capital Groupi portfellihaldur Kim Forrest. “Ka see, et Föderaalreservi juht jääb ametisse, on turgudele rõõmu pakkunud. See on erakordselt suur liikumine.”

Teisipäeval olid Ühendriikide aktsiaturud suletud, esmaspäeval oli kauplemispäev lühendatud. Täna tõusis Dow Jonesi indeks lausa 5% (1086 punkti) ja lõpetas päeva 22 878 punktil. Standard & Poor’s 500 indeks kerkis samuti 5% ning sulgus 2467 punktil. Nasdaqi indeks tõusis 6,2%.

Tänast kiiret tõusu on vedanud jaemüügisektor, mille aktsiate tõus oli suurim alates 2015. aasta augustist, selgub Dow Jones Market Data andmetest. Nimelt kasvas pühade hooajal jaemüük viimase kuue aasta kiireimas tempos, selgub Mastercard Spending Pulse'i andmetest. Kallinemisele aitas kaasa ka Amazon, mille aktsia tõusis 6%, sest ettevõte teatas, et nende pühade hooaja müük oli rekordiline.

Karuturg jäi napilt tulemata

Esmaspäeval langes Dow' indeks 2,9% ja S&P 500 kukkus 2,7%. Ühtlasi jõudis S&P 500 indeks madalaima tasemeni alates 2017. aasta aprillist. Karuturust (vähemalt 20% langus eelmisest tipust) jäi puudu vaid 0,2%.

Nasdaqi indeks jõudis aga juba reedel karuturule ning 29. augustil saavutatud tipust on indeks kaotanud juba 18%. S&P 500 indeks on 20. septembri rekordist taandunud 16% ja Dow kaotanud 15%.

Kuna kauplemismahud on pühade ajal väikesemad, võivad aktsiaturgude liikumised olla samuti võimendatud. Ameerika Ühendriikide rahandusminister Steven Mnuchin kirjutas esmaspäeval Twitteris, et on arutanud riigi kuue suurima panga juhtidega USA pangandussüsteemi tervisest. Turud kartsid, et Ühendriikide valitsus teab midagi, mida turud ei tea. Õli lisas tulle see, et riigi president Donald Trump kritiseeris jälle Föderaalreservi.

WTI toornafta kallines täna 10% ja Brent lisas 9,1%. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 46,76 ja 55,07 dollarit. Kulla hind langes 0,2%, 1269 dollarini untsist.

Uudist on täiendatud kell 23.34.

Hetkel kuum