investor Toomas • 12 detsember 2016

Investor Toomas: härra, kelle nõuandeid järgin

Finantsprofessor Jeremy Siegel on tuntud passiivse investeerimise pooldaja.  Foto: Reuters/Scanpix

Eestiski esinemas käinud tuntud finantsprofessor Jeremy Siegel on aastakümneid soovitanud mulle vägagi südamelähedast praktikat aktsiaid osta ja hoida. Olukorras, kus USA ja Eesti aktsiaturud on kõigi aegade rekordtasemel, tuleks Siegelile veidi tähelepanu pöörata.

Möödunud on 22 aastat ajast, kui Pennsylvania ülikooli finantsprofessor Jeremy Siegel avaldas enda kuulsaima raamatu “Stock for the Long Run”. Selle aja jooksul toimus Tallinna börsil Venemaalt alanud börsisula, USAs suur internetimulli ralli, mõlemal turul nägime 2000. aastate keskel tugevat buumi ja sellele järgnenud kinnisvara- ja finantskriisi. Ühtlasi on mõlemad turud nüüd taas kõigi aegade rekordtasemel.

Volatiilsusele vaatamata on Siegel endiselt täielikult veendunud, et aktsiad on parim pikaajaline investeering ning nende ostmine ja hoidmine, isegi rasketel aegadel, on parim lähenemine. Siegeli rohkem kui kaht aastasadat hõlmav uurimustöö näitab, et keskmiselt on aktsiate tootlikkus inflatsiooniga korrigeeritult 6,7% aastas. USA valitsusvõlakirjade tootlus sama aja peale on 3,6% ning kullal üksnes 0,6%.

“Tee peale jääb palju kühme ja auke, kuid aktsiad on parim pikaajaline varaklass, olles tänavu paremini esinenud kui ükski teine varaklass,” ütles Siegel intervjuus The Wall Street Journalile.

Kuigi Ühendriikide aktsiaturud on juba praegu rekordkõrgel ja Föderaalreserv tõenäoliselt tõstab järgmisel aastal paar korda baasintressimäärasid, usub Siegel tõusu. Tema sõnul peaks Trumpi presidendtuuriga kaasnev vähema regulatsiooni ja madalama ettevõtete maksustamise väljavaade aitama ka väärtpaberitel kallineda.

Asju tuleb hoida lihtsana

“Usun, et Trumpi rallil on veel maa minna,” ütles Siegel. Mureallikatena näeb ta majandust, mis ei taha kasvada piisavalt kiiresti. “Praegune kõige suurem müüt Wall Streetil on arvamus, et keskpangad on intressimäärad nulli lähedale viinud. Tegelikult on see majanduse süü.”

Siegel on tuntud passiivse investeerimise pooldaja, soovitades konkreetsete aktsiate valimise asemel paigutada raha aktsiaindeksitesse. “Paraku on liiga palju neid, kes arvavad, et suudavad turgu lüüa. Neile inimestele ma kaasa ei tunne,” selgitas Siegel.

Vanahärra soovitus on hoida asjad lihtsana ja hajutada investeeringuid. Ta juhib tähelepanu Jaapanile ja soovitab vaadata arenevaid turge, kust võib leida soodsa hinnaga aktsiaid.

“Mulle väga meeldivad indeksfondid,” märkis Siegel, kuid hoiatas investoreid mitte lihtsalt piirduma suurte tuntud turgudega nagu S&P 500. “Mõelge globaalselt. Kahe või kolme fondiga saate kogu maailma üsna hästi kaetud,” ütles ta.

Ma ei saa härra Siegeliga täielikult nõustuda selles, et tasub hoida vaid indeksfonde. Jah, saan sellest põhimõttest aru, aga peale praktiliste parameetrite (nagu pensioni kogumine) on investeerimine minu jaoks ka osalt sport. Aga mitte ekstreemsport, vaid rohkem nagu male. Küll aga nõustun Siegeliga, et aktsiad on parim pikaajaline investeering ja neid tasub hoida. Mu enda portfell on sellest hea näide.

Spiegel on korduvalt ennustanud Dow 20 000 punkti.  Foto: Äripäev
Hetkel kuum