• Jaga lugu:

  Paisuv õun kergitas ka minu kasumit

  Investor Toomas teeb oma tehingud ettevõtte alt.Foto: Anti Veermaa

  Augustikuu tulemust vaadates on põhjust rahuloluks, sest olen suutnud oma portfelli väärtust juba mitmendat kuud järjest kasvatada.

  Täpsemalt kasvas portfelli maht 2,54 protsenti ning 31. augusti seisuga oli mul vara 288 831,42 euro eest. Kuu ajaga suutsin seega teenida 7160,25 eurot.
  Augustis olid minu portfelli suurimad tõusjad Apple, mille turuväärtus kerkis 9,32 protsendi võrra, ning Norra lõhekasvataja Leroy Seafood – minu portfelli suurimaks positsiooniks olev aktsia kallines 8,62 protsendi võrra. Rõõmustada saan aga ka Brasiilia käekäigule panustava ETFi iShares MSCI Brazil Cappedi (EWZ) üle, sest vaid veidi vähem kui suvega on see minu portfelli toonud pea 500 lisaeurot. Möödunud kuul kerkis ETFi väärtus 4,96 protsenti.
  Negatiivse poole pealt hakkab silma miinuses positsioonide küllaltki suur hulk minu portfellis. Nii kahanes augustis nii LHV kui ka Inbanki allutatud võlakirjade väärtus, samuti odavnes Baltic Horizon Fundi osak ning Ryanairi aktsia. Baltic Horizon Fund on jätkuvalt ainus positsioon, mis on minu portfellis sisalduvatest väärtpaberitest alates soetamise hetkest miinuses.
  Sellegipoolest pakkus Baltic Horizon augustis põhjust ka rõõmustamiseks, täpsemalt pani mind naeratama 133,74eurone väljamakse. Dividendi korjasin ka eelmise kuu suurimalt tõusjalt, Apple’ilt. Õunafirma maksis mulle omanikutuluna 41,45 eurot.
  Tugev Apple
  Õunafirma turuväärtuse tõusule aitasid kaasa augustis avaldatud teise kvartali tulemused. Nimelt kasvas nii Apple’i käive kui ka müüdud iPhone’ide arv. Kui Reutersi küsitletud analüütikud ootasid 44,89 miljardi euro suurust käivet, siis tegelikult oli müügitulu 45,4 miljardit dollarit.
  Kasum aktsia kohta oli 1,67 dollarit, mis on analüütikute ootustest 10 sendi võrra parem. Samuti müüdi eelmises kvartalis 41 miljonit iPhone’i, samas kui analüütikud ootasid 40,8 miljonit. Rekordi saavutas ka õunafirma vaba raha hulk, jõudes 261,5 miljardi dollarini.
  Kitsaskohana saab Apple’i tulemustest esile tuua Hiina müüginumbrid, mis kukkusid konkurentsis Huawei ja Xiaomiga 14 protsendi võrra. See aga investorite optimismi ei langetanud ja õunafirma vedas tulemuste avaldamise järgselt tõusule ka Aasia tehnoloogiaaktsiad. Nii tiriti üles Apple’it varustavate tehnoloogiafirmade aktsiaid jälgiv MSCI AC Asia Pacific Index (MXAP). Õunafirma enda turuväärtus kallines päevaga peaaegu 50 miljardi dollari võrra ning aktsia hind tegi uue rekordi, jõudes 160,08 dollarini.
  Toomas teenis augustis kasumit.Foto: Äripäev
  Lisaks teatas Apple uutest investeeringutest, nimelt rajatakse Ühendriikidesse Iowa osariiki uus andmekeskus. Projekti plaanitav maksumus on 1,375 miljardit dollarit. Andmekeskus hakkab muu hulgas toetama tehnoloogiafirma teenuseid nagu iCloud ja Apple Music.
  Apple’i tugevusest annavad märku ka faktid, et augusti lõpus premeeris firma oma tegevjuhti Tim Cooki hea töö eest 89,2 miljoni dollari väärtuses õunafirma aktsiatega. Samuti kinnitas oma lojaalsust ja jätkuvat usku õunafirma tulevikku ka Berkshire Hathaway omanik ning investeerimisguru Warren Buffett.
  Leroy tulemused ei heiduta
  Kuigi Norra lõhekasvataja augustis avaldatud majandustulemused jäid analüütikute ootustele alla ja aktsia reageeris uudisele 3,5protsendilise langusega, kosus see möödunud kuu lõikes siiski märkimisväärselt.
  Nimelt teatas Leroy möödunud kvartali tulemustes 4,2 miljardi Norra krooni suurusest käibest, mis on mõnevõrra väiksem kui aasta tagasi samal ajal. Välja püütud kalade kogus kahanes teises kvartalis 36 protsenti, kuid samas oli püügimaht esimeses kvartalis väga suur. Kogu aasta kohta prognoosis firma, et väljapüügi maht tuleb aastatagusega võrreldes suurem.
  Bloombergi küsitletud analüütikud leidsid, et lõhe pakkumine maailmaturul kasvab ja peamine juurdekasv tuleb Norrast ja Tšiilist. See aga peaks vähendama lõhe kilo hinda. Sellegipoolest pole nii läinud ja lõhe hind augustis hoopis tõusis. Augusti eelviimase päeva seisuga tuli selle eest välja käia 56,8 Norra krooni, mis on paari nädala taguse ajaga võrreldes rohkem kui krooni võrra kõrgem.
  Lõhe hinna tõusu taustal tõstsid Bloombergi küsitletud analüütikud ka Leroy hinnasihti, mis kergitas taas aktsia hinda, augusti viimasel päeval lausa rohkem kui 3 protsenti.
  Terror pärssis lennundussektorit
  Lennundussektorit ning nii ka minu portfellis olevat Ryanairi mõjutas augustis Barcelonas toimunud terrorirünnak. Bloombergi küsitletud analüütikute hinnangul tuletas terrorirünnak investoritele meelde geopoliitilisi ohtusid ning ajas Põhja-Korea pärast niigi segaduses investorite närvid veel rohkem pingule.
  Analüütikute väidet kinnitas ka fakt, et Barcelona rünnak tõstis hirmuindeksit VIXi ligi kolmandiku võrra, 15,4 tasemele. Euroopa börsidel kukkusid aga kõige rohkem turismisektori aktsiaid, nt neid järgiv SXTP kukkus 1,4 protsenti. Ryanair kukkus seejuures 2,5 protsenti.
  Siinkohal meenuvad mulle terrorirünnakud Brüsselis, toona otsustasin muidu perspektiivika lennufirma ajutist nõrkust ära kasutada ning ostsin Ryanairi juurde. Seekord jäi langus kesisemaks ning seetõttu jäi mul tehing tegemata.
  Portfelli tõusjad ja langejad.Foto: Äripäev
  Positiivse poole pealt jäi augustis silma Ryanairi katse jõuliselt laieneda. Näiteks soovitakse osta osalus maksejõuetuks muutunud sakslaste lennufirmas Air Berlin. Ettevaatust põhjustab minus aga eelseisev Brexit – pärast seda võib Suurbritannia jääda välja ühtsete lennureeglite mõjualast. Ryanairi tegevjuht Micheal O’Leary on juba hoiatanud, et kui kokkuleppele ei jõuta, võib lennuühendus Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel katkeda. Paljud konkurendid mõtlevad aga ka juba keskuste rajamisest mõnda teise Euroopa Liidu riiki.
  Nõrga dollari pärast ei muretse
  Möödunud kuul ei saanud ma investorina mööda vaadata ka Põhja-Korea raketikatsetustest, mis pingestasid viimase suhteid USA ja Jaapaniga. Dollar reageeris uudistele suure langusega, samas kui euro ja jeen tugevnesid.
  Kuna ka minu portfellis on dollaris kauplevaid ettevõtteid, peaksin muret tundma. Kuna aga olen oma varad eri valuutade vahel korralikult hajutanud, maandab see minu riske. Iga investor võiks meeles pidada, et kuigi tugev valuuta näib tema portfelli jaoks parem, võib sel ka vastupidine mõju olla – antud juhul kannatavad euro tugevuse tõttu eurotsoonis tegutsevad eksportivad ettevõtted.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.