Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Katuseraha soosib korruptsiooni ja tuleks kaotada

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Katuseraha jagamine tähendab altkäemaksu võimalust, üksnes see sobib katuseraha ärakaotamise põhjuseks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Katuseraha jagamise võiks südamerahus ära lõpetada. Ükski lasteaed, kool ega kirik ei jääks selle pärast ehitamata, ükski huviala populariseerimata, ükski raamat kirjutamata. Küll aga oleks vähem iga-aastast sihitut jauramist ja ehedat korruptsiooni, mida katuseraha jagamise süsteem soosib.
  Sisuliselt on katuseraha ikkagi altkäemaksu andmise võimalus. Alati ei jõua avalikkuse ette need tagamaad, mis on olnud katuseraha saamise eeldus: kas selles või teises erakonnas kandideerimine, mõnele erakonnale meelepärase otsuse toetamine kohaliku võimu tagamisel või ka näiteks hääle andmine selle või teise poliitilise jõu poolt.Iga rahvatantsuringi ringi juht ei lähe ajakirjandusse kaebama, missuguse lubaduse ta selle nimel andis, et võida edasi tegeleda sellega, mida ta oskab ja armastab. Kuigi võiks.Ent piisab kas või avalikkuse ette jõudnud üksikutest juhtumitest, et kogu süsteem kahtluse alla panna. Süsteemi endasse on korruptsioonivõimalus sisse ehitatud, ja juba see üksi on põhjus katuserahast loobuda – või seda siis radikaalselt reformida. Vabaerakonna senised reformikatsed pole vilja kandnud ja EVA ise on rõõmsasti ikka raha edasi jaganud.
  Jah, kindlasti jaotab osa riigikogulasi katuseraha ka südametunnistuse järgi ja maailmavaate põhjal. Kõiki ei saa ühe vitsaga lüüa. Jah, osalt on katuseraha jagamine opositsioonierakondade võimalus maksumaksja raha jagamisel kaasa rääkida – jäme ots on niikuinii võimuerakondade käes. Ent kas see, on ikka hea põhjendus – suured teevad, meie tahame ka? Riigieelarvelised eraldised võivad samuti lõhnata parteipoliitiliselt, ent natuke rohkem analüüsi enne otsuse tegemist eeldavad nad igatahes. Päris kindlasti on nad aga suurema avaliku tähelepanu all.
  Tänuvõla tekitamine
  Katuseraha ümmarguselt kuus miljonit on seevastu kogu suure potiga võrreldes ikkagi peenraha, mille kasutamise üle ka ajakirjandus detailset valvet ei pea ja mille üle pikalt kakelda ei viitsita. Kuna riigieelarvega võrreldes on tegu suhteliselt väikeste summadega, siis lõpebki iga-aastane pahameelaine sumbumisega, et järgmisel ringil samade argumentidega pihta hakata.
  Kui Keskerakond puistab katuseraha eelkõige Tallinna, kus võimu on kõige rohkem ja häältebaas kõige suurem, siis on ei pea tingimata pahatahtlikult vaatama, et näha muu hulgas ettevalmistumist järgmisteks valimisteks, seda siis maksumaksja raha eest. Kui sotsiaaldemokraadid annavad katuseraha omaenda partei liikmele raamatu kirjastamiseks, siis mis see on, kui see korruptsiooni ei ole? Näiteid jagub igast voorust süle ja seljaga.Mis tahes parteiliselt jagatud raha tähendab ikkagi parteilise tänuvõla tekitamist. Mil moel katuseraha andmise tasutakse või mil moel selle tasumist sisse nõutakse, jääb avalikkuse silmale tihtipeale varjatuks. Summad, mis ühele seltsile, ühingule või pisiliidule on tihtipeale elulise tähtsusega, ei peaks kandma parteilist märki ega konkreetse parteisaadiku nimesilti toetuse küljes.
  Kui mõnel saadikul on kange tahtmine mõnda fondi, seltsingut või kodanikuliikumist tingimata oma nime alt toetada, siis on kõige loogilisem seda teha ikkagi oma, mitte maksumaksja rahaga. Lähenevad jõulud on igasuguse annetamise tippaeg, hakake aga kohe lahkesti pihta.
 • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.