Artikkel
  • Hea võimalus sinu ettevõttele: LIFE ootab projekte kirjutama

    Üleeuroopaline LIFE programm on suurepärane võimalus ellu viia laiaulatuslikke ja mahukaid keskkonnategusid ka Eestis. Toetuste summad on märkimisväärsed, tuleb lihtsalt sobivad kasutusvõimalused üles leida. Projektide kirjutamine võib tunduda alguses paraja väljakutsena, aga siin saab abi kindlasti konsultatsioonibüroodelt.

    Eestlased ei ole veel LIFE programmi võimalusi täiel määral avastanud ja seetõttu jäävad igal aastal suured summad koju toomata. Põhjuseid selleks on mitmeid. Näiteks on seda ajalooliselt peetud looduskaitse-spetsiifiliseks ja siiani on enim rahastust saanud just selle valdkonna projektid. Peljatakse ka keerulist taotlemisprotsessi.
    Miks LIFE projektide raha kasutamata jääb, ei tea ka projektide alal rohkelt kogemusi omav konsultant Murel Truu. „Ausalt öeldes ei oska arvata. Tegelikult pole LIFE taotlus sugugi mingi ületamatu keerukus, vaid mõnes mõttes kirjaoskuse kontroll, kus taotluse kirjutaja peab näitama, et ta on taotluse juhendmaterjali ja hindamiskriteeriumid läbi töötanud ning teab hästi, mis tema valdkonnas maailmas toimub,“ ei leia naine komistuskive.
    LIFE taotlus on selgelt mahukamat laadi protseduur, hindajatel on teatud ootused idee uudsuse, sekkumisloogika läbipaistvuse ja arendusse haaratud konsortsiumi kompetentside osas, kuid LIFE on nii mõneski mõttes teistest rahastusinstrumentidest liberaalsem. Kasvõi elluviidava idee taotluseelse ettevalmistuse osas. Näiteks võib projekt saada alguse probleemi kaardistusest ja jõuda disaini-projekteerimise kaudu ka füüsilise prototüübini.

    Patent pole paha mõte

    Kuigi LIFE projekt peab olema kasulik kogu Euroopale ning loodetavasti ka hiljem järgi tehtav, ei tähenda see seda, et toetuse saaja peaks infot teistega piiramatult jagama, vastupidi – LIFE kustub taotlejaid üles oma lahendusi patenteerima ja see on ka programmist toetatav. Arvestades keskkonna, kliima ja puhtale energiale ülemineku olulise kasvu lähitulevikus, on projektiga võimalik saavutada teerajajana konkurentsieelis.
    „Nagu tegelikult iga projekti puhul, olgu siis eurotaotlus või muu, on oluline veenda rahastajat oma plaani läbimõelduses. Mina oma taotluste puhul üritan alustada loogilisest maatriksist. Tabelivaates märksõnaline logframe on projekti kirjutaja parim abimees sõltuvalt voorust nõutud 70- või 120-leheküljelise taotluse loo kirjutamisel. See sõnastab lahendatava probleemi, analüüsib läbi alternatiivid, näeb ette vajalikud tegevused, hindab riskid, haarab kaasa koostöövõrgu ning kaardistab sihtgrupid. Samuti suudab seda kõike usaldust tekitaval tasemel eelarvestada, Seda eriti näiteks tiimitöös,“ pakub Murel lahendusi, mida ise enda kogemuste põhjal soovitada julgeb.

    Uued taotlusvoorud avanevad mais

    Eestimaa Looduse Fondi teabejuht Kertu Hool ütleb, et LIFE programm rahastab uusi keskkonnaga seotud algatusi, mille käimatõmbamiseks ettevõttel on küll soov, aga vajaks lisarahastust. „Enamasti jääb LIFE poolne toetusmäär 60% kanti.“
    Seoses Euroopa Liidu roheleppega on palju poliitilist tähelepanu ja vahendeid suunatud selleks, et tagada meie planeedil elamise jätkusuutlikkus ja see puudutab kõiki sektoreid, kus ettevõtted tegutsevad.
    „LIFE projekte on tõesti kõigis keskkonna valdkondades, olgu see ehitus või põllumajandus. Pannes kokku hea konsortsiumi, kes asjale sisuliselt läheneb, saab hea projekti,“ kinnitab Hool. „Eestimaa Looduse Fond on LIFE projektide raames taastanud soid, parandanud nahkhiirte talvitustingimusi, viinud läbi harrastusteaduse kampaaniaid. Eriti populaarseks on osutunud nurmenuku ja sambliku vaatluse kampaania, millest esimene laienes eelmisel aastal ka üle Euroopa.
    Väga suur rõhk on Hooli hinnangul praegu taastuvenergiaga, energiasäästu ja ringmajandusega seotud innovatsioonil ja parimate praktikate ellu kutsumisel. „LIFE projektide kirjutamine eeldab keskkonnavaldkonnas orienteerumist, kindlasti on täna kõigil konsultatsioonifirmadel ja ka finantsidega tegelevatel ettevõtetel kasulik selles vallas end harida, et olla konkurentsivõimeline keskkonnavaldkonnaga seotud ettevõtluses.“
    Eestis osaletakse ilmselt vähe, kuna ka konsultatsioonibürood ei ole enda jaoks veel seda võimalust avastanud. Et end kurssi viia tasuks tutvuda juhistega ning harida end, osaledes erinevates LIFE töötubades, mida korraldatakse Eestis ja EK poolt. Samuti on alati võimalik suhelda LIFE kontaktisikutega. Ehkki taotluse tehnilise poole peab iga ettevõte ise tegema, saab sisulisi juhiseid LIFE kontaktisikutelt ja teistelt LIFE-kogemusega kirjutajatelt.
    Murel Truu sõnul on LIFE programmi algusajast peale projektidelt nõutud koostööd teiste LIFE projektidega. „Kindlasti tuleb see päriselt kasuks projektide elluviimisel, aga hea on teada, et tegelikult on LIFE kogukond üsna lahke kaasamõtleja ka projektitaotluste arendamisel. Seega tasub varasemate, hea, kui sarnaste projektide koostajate käest nõu küsida. Saab teada, kuidas taotluste küsimustele vastata või mismoodi tehniliselt projekte ellu viiakse,“ annab ta hindamatut nõu.

    LIFE projekti kasu ettevõttele saab olla erinev

    Konsultant Murel Truu sõnul ei tasu kaasa löömist karta, ettevõte võib mitmel viisil LIFE programmiga võita. „Usun, et projekti kirjutamise protsess aitab sageli ideed piisavalt põhjalikult läbi mõelda nii, et ideed hakkavad realiseeruma ka ilma, et projektitaotlus positiivse otsuse ehk välisrahastuse saaks,“ toob Truu näite.
    „Selge, et LIFE programmi suhteliselt põhjalikku läbikirjutamist eeldavat taotlust ei hakka keegi ainult selle protsessi enda pärast läbi tegema. Loomulikult on küsimus ikkagi arendamist vajavale teemale rahastuse saamine. Suures pildis on ettevõttel võimalik LIFE projektis, nagu tegelikult teistestki rahastusmeetmetes, olla kas arenduse tiimi toetav partner või seda ise vedada.“
    Esimeses variandis liitub ettevõte projektikonsortsiumiga koostööpartnerina, kus saab suuremas projektipõhiselt lahendatavas väljakutses mingi kitsama rolli. Sel puhul on innovatiivne idee kellelgi teisel, olgu selleks siis MTÜ, riigiasutus või kohalik omavalitsus. Ettevõte aitab seda ellu viia.
    „Ettevõte ei pruugi siin ise suuremat sisemist innovatsiooni läbi teha, küll aga on võimalik niiviisi ettevõtte portfooliosse huvitavaid ja pikaajalise rahastusega töid tuua ning vähem olulisem pole ilmselt ka see, et sellises projektipõhises partnerlusskeemis saab ettevõte aktiivselt töö sisu taotlust ette valmistades läbi rääkida. Lisaks saab LIFE programmi projektides kohustuslik teavitustegevus edukalt ettevõtte turundusele kaasa aidata,“ on rohkelt kogemusi omav Truu kindel.
    „Kindlasti on ettevõttele kasulik variant kasutada projekti oma sisemise arendustöö tarvis. Juhul kui see sobitub Euroopa Liidu rohepöörde agendaga, mis annab omakorda rohkem-vähem võrdusmärgi LIFE programmi fookusvaldkondadele ja on piisavalt uuenduslik ja potentsiaalikas, et levida ka teistele turgudele. Siis saakski seda sisemist arendustööd teha LIFE programmi abil osaliselt Euroopa raha eest,“ toob Truu välja veel ühe võimaliku kasuteguri. '

    TASUB TEADA!

    Uute LIFE taotlusvoorude avanemist võib oodata maikuus, taotluste esitamise planeeritud tähtajad ringmajanduse ja elukvaliteedi, looduse ja elurikkuse, kliimamuutuste leevendamise ja nendega kohanemise valdkondades on 4. oktoober, puhtale energiale ülemineku projektidel 16. november. Taotlejaid nõustavad Keskkonnaministeeriumis ja Keskkonnainvesteeringute Keskuses töötavad LIFE kontaktisikud. Lisainfo: life.envir.ee

    Mis on LIFE programm?

    Euroopa Komisjoni finantsinstrument, millega rahastatakse keskkonnaprojekte kogu ELis juba 30 aastat. See on ainuke otseselt keskkonnale suunatud rahastamisvahend, mis toetab liidu keskkonnapoliitika arengut ja elluviimist. LIFE programm aitab kaasa säästvale arengule, strateegia “Euroopa 2020” eesmärkide ja sihtide saavutamisele ning ELi asjakohastele keskkonna- ja kliimastrateegiatele ja -kavadele.

    Artikli kirjutamist on rahastatud projektist “LIFE programmist teadlikkuse suurendamine ja projektitaotluste kvaliteedi parandamine 2”, mida rahastab Euroopa Liidu liikmesriikide keskkonnaprojektide kaasrahastamise programm LIFE.
  • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: riigi kommunikatsioon võiks arvestada selle mõju majandusaktiivsusele
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Müügikuu mai algas USA aktsiaturul langusega
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Wall Streeti folklooris soovitatakse aktsiad mais maha müüa; soovitusele kohaselt liikusid USA aktsiaturud mai esimesel kauplemispäeval allapoole.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mis on edukate juhtide ühine näitaja?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
Üks juhtimiskvaliteedi tõstmise meetodeid on oma tavapärasest rutiinist välja astumine ja enda kohta regulaarselt tagasiside küsimine. Selleks, et inimesed julgeksid ausat tagasisidet anda, tuleb luua tugev ja usaldusväärne suhe oma töötajatega. Kuidas seda teha ja miks see nii oluline on?
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Piletilevi tegi ajaloo suurima tehingu: ostis enamuse kahes Poola piletimüüjas
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Piletilevi ostis kahes Poola piletimüügifirmas enamusosaluse, millega tõuseb sealsel turul suuruselt teiseks piletimüügifirmaks, aga laienemisplaanid sellega veel ei lõpe.
Prantsuse ettevõte ostab Eesti küberfirma: ootame suurt rahvusvahelist kasvu
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.
Prantsusmaa küberturbe-ettevõtete grupp Neverhack omandas täisosaluse Eestis Cybersi kaubamärgi all tegutsevas Security Software OÜs.