Mariliis Pinn • 13. detsember 2016 kell 10:15

TOP: Kes oli mullu parim mööblitootja?

Oot-Oot mööbel  Foto: Meeli Küttim

Ehitusmahtude kasv Eestis ja naaberriikides annab hoogu ka Eesti mööblitootjatele, kellest edukamad on keskendunud välisturule. Edukad mööblitootjad otsivad iga võimalust automatiseerimiseks, alustades pakkimisrobotite ja kiletamismasinate kasutamisest, lõpetades keerulisemate lahendustega.

Edetabelis osalenud 104 mööblitootja mullune koondkäive oli 387 miljonit eurot, kasvades aastaga 11%. Kaheksa ettevõtet kasvatasid käivet rohkem kui poole võrra, neist enim – 1,93 korda – Rager OÜ.

17,8 miljonit eurot oli mullu mööblitootjate TOPi ettevõtete koondkasum, kasvades aastaga veerandi võrra. Neli ettevõtet teenis üle miljoni euro kasumit. Suurim kasum ja ka kasumi kasv oli edetabeli võitjal Delux OÜ-l.

Metoodika

Valdkonna TOPi pääsemine­

Vastava valdkonna tegevuse osakaal ettevõtte käibest pidi olema vähemalt 51%. Äripäev võttis justiitsministeeriumi registrikeskusest eelmise aasta majandustulemuste põhjal valdkonna müügitulult suuremate (alates 504 000 eurost) ettevõtete andmed. Osalesid ettevõtted, kelle majandustulemused olid äriregistris andmete kogumise ajaks skannitud ja ettevõte tegutsenud kahel viimasel majandusaastal.

Pingerea koostamine

Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal:2015. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2014. aastaga, 2015. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2014. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2015.

Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Kui ettevõte puudub

Kui ettevõtet TOPis pole, siis ei olnud ettevõttel aktiivset majandustegevust kahel täielikul majandusaastal (2014–2015), ette­võtte viimase aasta või kahe viimase aasta keskmine omakapital oli negatiivne või polnud tema majandusaasta aruannet edetabeli koostamise ajal äriregistris.

Kõik Äripäeva edetabelid on leitavad www.aripaev.ee/top.

Tabel ilmus Äripäeva Metsamajanduse kuukirja detsembrinumbris, kust saab lugeda veel mööblituru ülevaadet ja metsatoetuste debatist.

Hetkel kuum