• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elektroonikaäri pürgib Iirimaale

  USA mikroelemente tootev Intel Corp teatas viimati oktoobri lõpus, et ta kavatseb Iirimaale investeerida kuni 14,4 miljardit Eesti krooni. Peale Inteli on Iirimaal tootmiskäitisi veel niisugustel tuntud firmadel, nagu L. M. Ericsson, Hewlett-Packard, Motorola ja Fujitsu. Kokku on välismaisel elektroonikatööstusel Iirimaal enam kui 250 käitist. Nende ekspordi väärtus on 90,1 miljardit Eesti krooni aastas ja neis töötab kokku 30 000 inimest.
  Tooted vahelduvad mikroelementide kavandamisest ja valmistamisest kuni suurte elektrooniliste seadmete masstoodanguni. Ainuüksi tarkvara valdkonnas töötab 85 välisfirma teenistuses 5000 inimest.
  Iirimaa on 1970. aastatest alates igati soodustanud elektroonikatööstuse arengut. Ligi 20 aastat tagasi meelitati riiki noori, kuid kiiresti kasvavaid firmasid, nagu Digital ja Nixdorf. 1980. aastatel lisandusid neile Apple'i laadsed firmad, mille Iirimaal valmistatud tooted olid juba märksa keerukamad. Eelmise aastakümne lõpust kuni tänapäevani püüab Iirimaa riiki saada juba elektroonikatööstuse tippfirmasid. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Evergrande jättis intressid ja töötajate palgad tasumata Pankrotini on veel 30 päeva armuaega
Pankrotiohus Hiina kinnisvararendaja Evergrande ei ole andnud ühtegi sõnumit selle kohta, et eilse tähtajaga 83,5 miljoni dollari suurune intressimakse tehakse. Ettevõte ei ole maksnud elektriautode üksuse töötajatele ka palka, vahendab Bloomberg.
Pankrotiohus Hiina kinnisvararendaja Evergrande ei ole andnud ühtegi sõnumit selle kohta, et eilse tähtajaga 83,5 miljoni dollari suurune intressimakse tehakse. Ettevõte ei ole maksnud elektriautode üksuse töötajatele ka palka, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.