5. november 1995 kell 22:00

Elektroonikaäri pürgib Iirimaale

USA mikroelemente tootev Intel Corp teatas viimati oktoobri lõpus, et ta kavatseb Iirimaale investeerida kuni 14,4 miljardit Eesti krooni. Peale Inteli on Iirimaal tootmiskäitisi veel niisugustel tuntud firmadel, nagu L. M. Ericsson, Hewlett-Packard, Motorola ja Fujitsu. Kokku on välismaisel elektroonikatööstusel Iirimaal enam kui 250 käitist. Nende ekspordi väärtus on 90,1 miljardit Eesti krooni aastas ja neis töötab kokku 30 000 inimest.

Tooted vahelduvad mikroelementide kavandamisest ja valmistamisest kuni suurte elektrooniliste seadmete masstoodanguni. Ainuüksi tarkvara valdkonnas töötab 85 välisfirma teenistuses 5000 inimest.

Iirimaa on 1970. aastatest alates igati soodustanud elektroonikatööstuse arengut. Ligi 20 aastat tagasi meelitati riiki noori, kuid kiiresti kasvavaid firmasid, nagu Digital ja Nixdorf. 1980. aastatel lisandusid neile Apple'i laadsed firmad, mille Iirimaal valmistatud tooted olid juba märksa keerukamad. Eelmise aastakümne lõpust kuni tänapäevani püüab Iirimaa riiki saada juba elektroonikatööstuse tippfirmasid. KL

Hetkel kuum