28. november 1995 kell 22:00

TV 3 suuraktsionäriks Kinnevik

Mart Siimann ja Viktor Siilats ei osale loodavas telekanalis

Nelja uue telekanali omaniku poolt allakirjutatud protokollini jõuti pikkade läbirääkimiste tulemusena, millest ei informeeritud kõiki Reklaamitelevisiooni (RTV) aktsionäre. Osa RTV aktsionäre, kes ei suuda kaasa minna Kinneviki investeerimisnõudmistega, loobuvad tõenäoliselt TV 3s osalemisest. Mart Siimann kinnitas eile õhtul protokollile allakirjutamise järel, et ka tema uues telekanalis ei osale. Ta lisas, et RTV aktsionärid võivad oma osalemissoovist uues kanalis teada anda kuni 5. detsembrini.

Praegu on lahtine, mis saab kuuest-seitsmest protsendist ASile Eesti Video planeeritud aktsiatest, sest Viktor Siilats ja Andres Küng otsustasid TV 3s osalemisest loobuda alles sel nädalavahetusel. EVTVs kuulub Eesti Videole 51% aktsiatest.

ASi Krenno tegevdirektori Rein Kaarepere väitel ei ole kogu aktsiapakk veel ära jaotatud. «Jagunemine toimub nii kiiresti kui võimalik,» väitis Kaarepere.

Äripäevale teadaolevalt peaks uus telekanal alustama 1996. aasta alguses, misjärel EVTV ja RTV lõpetavad oma tegevuse.

Rein Kaarepere ja Telemedia Eesti peadirektor Mart Nurk väitsid, et uue telekanali ümber pole mingit saladust. Mart Nurk kinnitas, et välisosanike osalusprotsent jääb lubatud raamidesse. Telemedia Eestit pidas ta täielikult Eesti firmaks, sest Telemedia Eestis on välisosalus alla poole.

Ringhäälinguseaduse kohaselt peab Eestis tegutseva eraõigusliku telekanali hääleõiguslikest aktsiatest kuuluma üle poole Eesti kodanikele. Ühe RTV aktsionäri Mart Siimanni kinnitusel on see uues kanalis nii.

«Ma usun, et kui nii soliidsed firmad midagi kavatsevad, siis nad järgivad väga tähelepanelikult Eesti seadusi ja seaduserikkumisega tegemist ei ole,» rääkis Siimann. «See on ringhäälinguseaduses fikseeritud ja sellest tuleb kinni pidada.»

«Äriprojektide puhul peab otsustama, kas minna kaasa või mitte,» selgitas Viktor Siilats oma loobumise põhjuseid. «Me ei oleks uues kanalis need, kes me oleme vanas, ja seetõttu ei ole meil mõtet osaleda.»

Loobumise mõte vindus Siilatsi sõnade kohaselt pikka aega. Küsimuse peale, mis Eesti Videot uues projektis ei rahuldanud, vastas Siilats: «Kohe mitte miski ei rahuldanud.» EVTV lõpetab oma saadete edastamise niipea, kui uus kanal on valmis oma saateid edastama.

Eesti Video jääb Viktor Siilatsi kinnitusel pärast EVTV sulgemist edasi tegutsema. «Eesti Video tunneb praegu väga suurt huvi interaktiivse multimeedia vastu,» lausus Siilats. «Oleme uurinud võmalusi, kuidas saab kasutada multimeediat reklaami- ja kommertslikel eesmärkidel.» Kinnevik tegi RTVga koostööd juba enne, kui EVTV tekkis. Kinnevik soovis saada aga RTVs suuremat osalust, kui seda lubas RTV põhikiri.

Hetkel kuum