23. jaanuar 1996 kell 22:00

Savisaart ei tahetud komisjoni

Riigikogu katkestas eile rublamüügi erikomisjoni moodustamise eelnõu käsitlemise, sest eriarvamusi tekitas keskfraktsiooni ettepanek määrata oma esindajaks komisjonis Edgar Savisaar.

Savisaare osalemise vastu parlamendi erikomisjonis olid lisaks refomierakonna saadikutele ka mõõdukad, isamaaliit ja parempoolsed. «Meile tundub kummaline, et komisjoni kuulub isik, kes on lindiafääri uuriva parlamendi erikomisjoni põhiline uurimisalune,» põhjendas reformierakonna aseesimees Valve Kirsipuu. Ta lisas, et õige mitmed tema fraktsiooni liikmed ei soovi töötada ühes komisjonis koos Savisaarega.

Endise siseministri vastu on pöördunud ka tema soovimatus suhelda SIA tegevust uuriva parlamendi erikomisjoniga. «Minu puhul oli see küll vastuhääletamise põhjus,» kinnitas SIA tegevuse uurimise erikomisjoni esimees Vootele Hansen.

Edgar Savisaar märkis, et ta nõustus kuuluma rublamüügi tagamaid uurivasse komisjoni, kuna ta tegeles selle küsimusega juba ministrina.

«Ma arvan, et tean rohkem kui enamik riigikogu liikmeid, ja minu teadmistest oleks komisjonile kasu,» möönis Savisaar.

Samas lükkas ta ümber väited, nagu pürgiks ta erikomisjoni esimeheks. «See on puhas poliitiline provokatsioon,» väitis Savisaar.

Savisaare nimetamist rublamüüki uurivasse erikomisjoni toetasid lisaks erakonnakaaslastele ka maarahva erakonna ja põllumeeste kogu, pensionäride ja perede liidu ning vene fraktsiooni saadikud. Koonderakonna ja maaliidu esindajad jäid hääletamisel neutraalseks. Valdav enamik neist lihtsalt ei hääletanud.

Rublamüüki uuriv parlamendi erikomisjon moodustamata ei jää, kinnitasid eri fraktsioonide saadikud pärast eelnõu käsitlemise katkestamist eile. Eelnõu järgi on erikomisjoni ülesanne koostada 1. juuniks riigikogule aruanne, mis avalikustatakse. Komisjoni töö lõpetatakse aruande heakskiitmisel riigikogus.

Riigikogu arutab rublamüügi erikomisjoni moodustamist taas 6. veebruaril.

Hetkel kuum