3. märts 1996 kell 22:00

Pankade huvi kinnisvara vastu

Eesti pangad valmistuvad peamaja ehituseks, otsides Tallinna kesklinnas sobivaid krunte.

Hansapanga analüüsiosakonna juhataja Kristina Siimar kinnitab, et pank ei kavatse osta hooneid ega laienda oma tegevust kinnisvara valdkonda, kuigi lisab: «Pangas teenitava intressiga võrreldes võib investeerimine kinnisvarasse olla tulusam, kuid ka risk on suurem.» Vastakat arvamust avaldab Eesti Forekspanga PR-juht Tuuli Mathisen: «Praegustes Eesti oludes ei tasu investeerida kinnisvarasse, sest arvestatav kinnisvaraturg puudub ning kinnisvaraprojektide tasuvusaeg on väga pikk.»

Eesti Ühispangal on kinnisvaraga tegelev tütarfirma, Rime Kinnisvara AS, ning panga PR-juhi Andres Lille teatel laiendab pank oma tegevust kinnisvara valdkonda ning kavatseb osta hooneid. «Maja ost on paras peavalu, kauplemine hinna ümber, nii et seda küll ei ütle, millise maja ost,» pahandab Lill uudishimu üle. Ka teate, et Ühispank hakkab sellel aastal Tallinna kesklinna ehitama peamaja, edastab Lill napisõnaliselt.

Peamaja ehitamisest teavitab ka EVEA panga info ja marketingi osakonna juhataja Gennadi Gramberg. Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik kavandatud projekt näeb ette, et Tartu maanteele jääv osa hoonest on kuue- ja Pronksi tänava osa neljakorruseline. Ehitusfirmat ei ole pank veel valinud, kuid kahe aastaga peaks uus maja püsti saama.

Virumaa Kommertspank ehitab uut peahoonet Rakveres. Tallinna Pank alustas 1997. a valmiva peamaja ehitust krundile Roosikrantsi 2. Seda käsitletakse iseseisva kinnisvaraprojektina, kus Tallinna Panga investeeringute osa moodustab 30%. Projekti ehitusmaksumus on suurusjärgus 100 mln krooni. Peamaja ehitamise mõtteid mõlgutab ka Eesti Krediidipank. Ehitustööde algus sõltub panga direktori Andrus Kluge sõnutsi sobiva krundi või renoveerimist vajava maja leidmisest Tallinna kesklinnas. Kluge viitab ka panga huvile hoonete ostu vastu: «Praegustes Eesti oludes ehitamine ja asjalik kinnisvara kallineb pidevalt.»

Kinnisvara hindade tõusu prognoosib ka PR-juht Ott Rammo, kelle teatel Eesti Tööstuspank kavatseb kinnisvarasse investeerida oma tarbeks. Möödunud aasta augustis valmis 14 mln kroonise maksumusega pangahoone Narvas, nüüd laiendatakse tegevust Lõuna-Eestisse. Panga peahoone, mille esimene korrus on äsja remonditud, rekonstrueerimistööd lõppevad 1996. a lõpus.

Eesti Forekspangal on mitu kinnisvaraga tegelevat tütarettevõtet ning pank kavatseb oma tegevust laiendada ka kinnisvara valdkonda. Ehitamist alustab ka Põhja-Eesti Pank. «Kinnisvarasse tasub investeerida, kuna selle hind tõuseb,» kinnitab Põhja-Eesti Panga turundusosakonna juhataja Aare Reivart, lisades, et pank rahastab kinnisvara valdkonda, kuigi ise kinnisvaraäriga ei tegele. Aktiivset huvi kinnisvaraturu vastu ilmutab ka Tallinna Pank, kes laenuportfelli kaudu on finantseerinud klientide kinnisvara projekte jaanuari lõpu seisuga 97,2 mln krooni ulatuses. «Soovime säilitada positsiooni kinnisvara asukoha poolest soodsate projektide finantseerijana,» edastab panga laenudivisjoni projektijuht Meelis Niin.

Ta leiab, et kinnisvara ostjate-müüjate ning hindajate tihe konkurents on esile toonud nii objektiivsed hindajad kui ka usaldusväärsed vahendajad ning otsene tütarettevõtte loomise vajadus hetkel puudub.»

Hetkel kuum