9. aprill 1996 kell 22:00

Häkkerite tegevuse kuldaeg hakkab mööda saama

Terry Ewing oli hiljaks jäämas. Tema lennuk oli iga hetk minemas, kuid ta ei suutnud rebida end lahti arvutist, sest ta oli murdmas sisse firma Tower Records turvasüsteemi. Terry jätkas otsimist, et leida midagi huvitavat, millega esineda häkkerite koosolekul, kuhu ta oli parajasti suundumas. Viis minutit enne, kui takso tema korteri ukse ees tuututas, sai ta kätte info 1700 krediitkaardinumbriga.

«Mõtlesin, et haaran selle andmebaasi kaasa, et vaadata, kas seda on võimalik koosolekul kasutada. Ma ei arvanud, et keegi mind jälgib,» meenutas ta seitse kuud hiljem läbi Sacramento vangla pleksiklaasist akna kõneldes.

Toonastele sündmustele tagasi vaadates märkis 21-aastane nooruk, et küllap talle sattusid lihtsalt halvad kaardid.

Lisaks halvale õnnele iseloomustab enamikku häkkeritega seotud juhtumeid ka väärastunud eetika, mis leiab, et kui firma turvameetmed on nii nigelad, et ei suuda häkkerit eemal hoida, siis on firma enda süü, kui ta nende süsteemi sisse murrab.

Reeglina meessoost, noored ning terased, on häkkerid tehnoloogia koha pealt väga osavad. Nad võivad aga olla tõeliselt rumalad tegelikus elus. Nad arvavad, et on võitmatud, nähtamatud ja targemad kui teised inimesed nende kõrval.

Paraku jääb enamik infovargusega tegelevaid häkkereid vahele. Ka vastasrindesse kuuluvad ametnikud muutuvad järjest osavamaks ning neil on arvutikuritegudele lõpu tegemisega tõsi taga.

Vaatamata suurtele unistustele ei pälvi enamik häkkereid isegi mitte meedia tähelepanu ja kindlustavad endale vaid koha trellide taga.

Häkkerite põlvkond kasvas üles 1960. ja 1970. aastatel, kui Internetti alles ehitati ning mil tõelisel arvutiasjatundjal ei olenud vastaseid vaja karta. 1970. olid sellised arvutisüsteemid, millel puudus igasugune turvakontroll. Igaüks võis sinna siseneda ja seal ringi tuhnida, ütles Noel Chiappa, üks Interneti loonud teadlastest. Arvutiside sünniaegadel nimetati praguseid häkkereid hellitavalt «turistideks». Ajad on muutunud. Online-äri on paisunud ning panused palju suuremad. «See ei ole enam kauboide ja indiaanlaste mängimine. Liiga palju äri tehakse praegu arvutiside teel ja seega peab see olema turvaline,» ütles Sacramento aseprokurör William Portanova. AP--BNS

Hetkel kuum