14. aprill 1996 kell 22:00

Ceosili ootavad muutused

Ceosili juhatuse esimees Mehis Luik teatas, et firma praegused omanikud on nõus ükskõik milliste vahenditega tõstma Ceosili majandustegevuse efektiivsust. Ceosilil ei ole tema sõnul suurt muret tootmisega, kuid toodangu turustamine ei ole kuidagi edenenud.

Tõenäoliselt on siin lahendus, et laiendame firma omanike ringi, kaasates sinna Ceosili toodangu tseoliidi tarbijaid või sellest huvitatuid, rääkis Luik.

Omanike ringi laiendatakse tema sõnade kohaselt teiste omanike osaluse vähendamise arvel. «Ceosili 550 miljoni krooni suurust aktsiakapitali ei ole mõtet enam laiendada, vaid pigem tuleb seda vähendada,» lausus Luik.

Ceosili aktsiakapital on praegu jagunenud järgmiselt: Birac Holding (Bosnia-Hertsegoviinast) 38%, Agrohiminvest (Venemaalt) 35,5%, Ceosil Holding Corporation (Iirimaalt) 14,5% ja Eesti Fosforiit (80% kuulub Eesti riigile, ülejäänud kahele Vene firmale) 12%.

Luik rääkis, et Ceosilis osalemise vastu on huvi tuntud ja juhatus on sellealaseid läbirääkimisi pidanud.

Konkreetsemalt saab uute osanike tulekust rääkida siis, kui Ceosil garanteerib stabiilse toodangu kvaliteedi ja parandab oma finantsmajanduslikku seisu. Praegu on Ceosilil selles vajakajäämisi, lisas Luik.

Puudujääkide kõrvaldamine on Luige sõnul juba uue tegevjuhtkonna töö. Juhatuse koosolekul otsustatigi Ceosili tegevjuhtkond välja vahetada. «Eelkõige tuleb leida uus tegevdirektor ja finantsdirektor,» märkis Luik ning lisas, et ülejäänud tegevjuhtkonna tulevik sõltub sellest, keda uus võimalik direktor oma meeskonda tahab.

Luige sõnul peaks firma uue tegevdirektori leidma lähima kuu jooksul.

Majandusministeeriumi keemia valdusgrupi peaspetsialist Eero Saava kinnitas, et lähiajal vabaneb Ceosilis kaks tippjuhi kohta -- tegevdirektori ja finantsdirektori oma.

«See ei tähenda sugugi, et ettevõtte praegune tegevdirektor Aleksander Revkuts ei oleks oma tööd kohusetundlikult või korralikult teinud,» märkis Saava. «Vastupidi, ta on väga hea tootmisjuht.»

Saava rääkis, et ilmselt jääb Revkuts ka edaspidi Ceosilis, kuid ettevõtte arenguks on vaja siiski tegevjuhti, kes suudaks firma turustusasjad korda saada. «Ma usun, et professionaalsete müügiinimeste toomine ettevõttesse muudab Ceosili majanduslikku seisu järsult positiivses suunas,» ütles Saava.

Hetkel kuum