Jäätise tootmisse investeeris Balbiino Solvaki sõnul 20 miljonit krooni, selle aasta käibeks on planeeritud 20 miljonit krooni ning tasuvusajaks neli aastat.
Solvak rääkis, et Norma Liikmete ASi eesmärk jäätise tootmisel oli riskide hajutamine. Sel aastal hakkab jäätisetehas tööle ühes vahetuses, vahetuse jooksul on võimalik toota 12 tonni jäätist.
Balbiino firmamärgi all hakatakse tootma pulgajäätist, perejäätist ning jäätisetorti. Tooraine tuleb Eestist, tehnoloogia on välja töötatud kohapeal, kasutatud seadmed pärinevad Taanist. Tulevikus plaanitakse hakata tootma ka vahvlijäätist.
Artikkel jätkub pärast reklaami
«Ni?? on olemas heale kodumaisele jäätisele, mis on lääne tasemel kvaliteediga ja Eesti tasemel hinnaga,» märkis Solvak, lisades, et Balbiino toodang hakkab olema samas hinnaklassis Tallinna külmhoone toodanguga.
Solvak märkis, et nii nagu kogu piimatööstus, kardavad ka nemad Valio giganti. «Neile ei maksa midagi paisata siia tohutud investeeringud, teha 3 aastat dumpingut, Eesti piimatööstus välja suretada ning siis hinnad lakke kruvida,» põhjendas ta.
Jäätist hakkab Eestis turustama AS Balbi, tulevikus plaanitakse Balbiino jäätistega minna Läti, Venemaa ja Ukraina turule. Seda plaani arvestades on pulgajäätiste pakenditele ette nähtud kiri läti ja vene keeles. Solvak märkis, et nad on seadnud endale eesmärgiks saavutada järgmiseks aastaks Eestis 30protsendiline turuosa.
Tallinna külmhoone direktor Udo Puust märkis, et konkurentsi suurenemise pärast ei tasu pead murda, kuna Eestis on jäätise tarbimisel kõvasti arenguruumi. Ta lausus, et kui ameeriklased tarbivad 24 kilo ning soomlased 12 kilo aastas, siis Eestis tarbitakse inimese kohta vaid 6 kilo jäätist aastas.
Ka Tallinna külmhoone on viimasel ajal investeerinud jäätise tootmise laiendamisse. Praegu toodab külmhoone päevas keskmiselt 8--10 tonni jäätist.
Koostööst Balbiino jäätisevabrikuga ja Balbiino aktsiate ostmisest oli huvitatud ka Tallinna piimatööstus.
«Raku jäätisevabrikul on taga küll väga atraktiivne investor, kuid koostööd me ei tee,» lausus Tallinna piimatööstuse peadirektor Oliver Kruuda, keeldudes kommenteerimast koostööst loobumise põhjuseid.
Ta märkis, et jäätise tootmisel on perspektiivi, seetõttu plaanib ka Tallinna piimatööstus parimal juhul järgmisel aastal hakata jäätist tootma.
Jäätist hakatakse tootma Raku karusloomakasvanduse endises rasvatsehhis. Äriplaani ootab aga Solvaku sõnutsi Balbiinole kuuluv kasutuseta seisev söödaköök, mis vajab kordategemiseks vähemalt 10 miljonit krooni.
«Piimatööstusele esitatavate sanitaartingimuste tõttu me ilmselt mingit muud tööstust peale toiduainetööstuse siia rajada ei saa,» lausus ta.