26. juuni 1996 kell 22:00

Läbirääkimised WTO riikidega jätkuvad

Pallum ei olnud nõus enne läbirääkimisi maailma kaubandusorganisatsiooni (WTO) riikidega Eesti seisukohti avalikustama.

Välisministeeriumi välismajanduspoliitika osakonna WTO spetsialisti Jana Vanaveski sõnul on teenuste reguleerimise temaatika uus nii WTOs kui tema liikmesriikides. Teenuste üle peetakse läbirääkimisi alates maailma kaubandusorganisatsiooni eelkäija, üldise tolli- ja kaubanduskokkuleppe (GATT) Uruguay voorust 1986. aastal, ütles Vanaveski.

Teenustepunkti põhiküsimus on, millistel alusel lubab Eesti WTO liikmesriike konkureerida kohalikul teenusteturul, rääkis Priit Pallum. On kaks teed, selgitas ta, kas seada teatud tingimused vä-lisfirmadele või jätta oma turg täiesti vabaks.

Läbirääkimiste käiku raskendab Eesti seaduste puudulikkus mitmete teenuseliikide osas, lisas Pallum. Reguleerimata valdkondades võib Eesti piirangutest loobuda või jätta kohustused mingis teenuseliigis võtmata. Viimane variant jätab Eestile vabad käed teenuste siseriiklikuks regulatsiooniks, kuid tekitab ebamäärasust ja sellist olukorda püüavad läbirääkimiste partnerriigid vältida. Pallumi sõnul peetakse vaid teenustealaseid läbirääkimisi ?veitsiga, kuna temaga on Eestil juba sõlmitud vabakaubandusleping. Kaupade osas on läbirääkimised Austraalia, Ungari ja Kanadaga. Teenuste ja kaupade osas USA ja Poolaga, lausus Pallum.

Hetkel kuum