• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tavakasutaja valik heade, aeglaste ja mudakarva pildiga skannerite vahel

  Kui värviskannerite hinnaküsitlusleht laiali saadeti, oli seal eeskujuks HP ScanJet 4c, nii et nähtavasti sellest tingituna on minuni jõudnud vaid temaga samasse hinnaklassi kuuluvate printerite pakkumised.
  Aga võib-olla pole lihtsalt suvi kõige õigem aeg skannerite müügiks -- igal pool leiab hulgaliselt kirkaid värve, mida niikuinii lauaskanneriga kinni ei püüa.
  Igal juhul tasuks sedapuhku teha pisike erand ja mitte rääkida skanneritest seisukohalt -- mis ümmargune ja kallis, see ka hea.
  Loomulikult olen ma endiselt seisukohal, et Crosfieldi ja Helli suured skannerid on õige lahendus, kui te soovite pilti trüki jaoks kvaliteetselt ette valmistada. Samas on terve hulk rakendusi, milleks ka odavam skanner sobib, kusjuures skanner võib olla isegi odavam kui HP 4c.
  Värviline väljatrükk on jõudnud hinnani, mis peaks tegema ta igale soovijale kättesaadavaks.
  Pisemateks vajadusteks sobib aeglane tindiprits, suuremateks kiire aga jupi kallim laserprinter. Igal juhul on võimalik leida lahendus, mis võimaldaks äärmiselt operatiivselt atraktiivset värvilist paberit tekitada just selle inimkonna osa tarbeks, kes pole veel jõudnud Interneti-ajastusse ja kelle ostueelistus ikka veel sõltub sellest, kui värvilisi reklaame neile kätte jagatakse.
  Neile aga, kelle Interneti-ühendus ülemäära aeglane on, aga kes siiski arvutit eelistavad, võiks ju värviliste lehtede asemel saata isekirjutatud CD-ROMi, kuhu võiks salvestada pildid müügiks olevatest majadest või treitavatest puu-jupstükkidest.
  See ei sobi küll igale elualale, aga on võimalik, et just teie puhul oleks kasulik mõjutada ostjat info, mitte müraga.
  Hankida multimeediapresentatsioon oleks muidugi kallis, aga me võime ju läbi ajada ka odavamalt -- pildid, hinnakirjad, selgitavad tekstid kettale, kaasa kasutamisõpetus -- ja saada ikkagi tulemuse, mis värvilisest paberist kasulikum ja odavam.
  Kindlasti leiaks skannerile ohtralt rakendust ka maja-sisestes töödes.
  Korralikus andmebaasis saab hoida kõrvuti teksti ja numbritega isegi videot, nii et miks siis ei võiks me seal pilte hoida, kui see muudaks mõne töölõigu kiiremaks või töökindlamaks.
  Loomulikult tuleb ise skaneerimise nagu iga teisegi ise ja hästi tegemise puhul alguses ettevaatlik olla.
  Kuidas teha nii, et pilt lisaks sellele, et kujutatav enam-vähem äratuntav on, ka kena vaadata oleks? Ja kuidas otsustada, millise tihedusega pilt ikkagi sisse tuleb lugeda, et sellest kõigiks vajadusteks jätkuks ja ta samas liigselt kettaruumi ei võtaks? Ning kas iga pakutav skanner ikka suudab head pilti teha?
  Mina jagan tavakasutajale mõeldud skannerid kolmeks -- head, aeglased ja mudakarva pildiga.
  Siit võiks siis järeldada, et hea skanner on kiire, st skaneerimine ei tohi kunagi olla märgatavalt aegavõttev tegevus, sest muidu muutub ta tülikaks ja plaan viia kõik olemasolevad pildid tootenäidistest arvutisse läheb kolinal luhta.
  Teine nõutav omadus on see, et pilt peab olema ilus. Kui võrrelda erinevaid skannereid, jääb kindlasti silma, et mõnel neist on pilt veidi udune, vähekontrastne ja värvid pole päris õiged.
  Ma olen kohanud ka skannerit, mille pilt kaugelt vaadates on enam-vähem, lähedalt aga oleks justkui läbi jääklaasi vaadatud -- arvatavasti tähedab see mingit mehaanikaprobleemi.
  Mina skanneri kvaliteedi pealt kokku ei hoiaks ja ma valiksin äärmise hoolega, millist osta. Hinnad ei erine palju, samas kvaliteet ja kasutamismugavus võivad üsna palju kõikuda, sest skanner pole siiski niisama levinud, kui näiteks printer.
  Millised on võimalused pildi värve korrigeerida (ega ometi ainult automaatne?), kas saab kalibreerida skanneri tulemust kasutatava väljundi kohaseks?
  Skannerimüüjad räägivad kõik TWAIN-toetusest, mis on kindlasti hea märk programmide integreerimisel, kuid minu meelest on alati ikka kõige praktilisem kasutada lihtsalt skanneriga kaasa tulnud programmi -- muidugi eeldusel, et ta on hea.
  Kõik skannerid, mida reklaamitakse enam kui 24bitistena, on seda aga ainult sisemiselt -- meie saame sealt ikkagi kätte 24bitise pildi ja see sõltub skanneri tarkvarast, kui hästi lisabittidest saadud võit meie lõpliku pildini jõuab.
  Ja lõpuks -- on veel üks tarkvarast sõltuv omadus, nimelt resolutsioon. Tihti armastatakse skannerite puhul rääkida optilisest ja rehkenduslikust resolutsioonist.
  Optiline on seejuures seotud sellega, palju on skanneri lugemispeas elemente, rehkenduslik ehk interpoleeritud tähendab aga nende tegelikult olemasolevate lugemiselementide vahele pildi juurde mõtlemist. Kaldjoonte servad lähevad küll loodetavasti vähem sakiliseks, eraldusvõime aga sellest ei kasva.
  Ainus skanner, mille rehkendusliku resolutsiooni kohta olen ma maailmast kiitusi kuulnud, on Umaxi Vista S6E, mida kõvasti kiidetakse arvutiaajakirja MacWorld juulikuu numbris, kus võrreldakse madalama hinnaklassi skannereid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.