22. september 1996 kell 22:00

Välispangad esitavad Ookeani asjus apellatsioonikaebuse

Välispankade esindaja, advokaadibüroo H. Hedman & Co juristi Kalle Pedaku sõnul esitavad välispangad kirjaliku apellatsioonikaebuse sellel nädalal. Kaebuse sisu ei soovinud ta kommenteerida.

Pedak väitis, et Tallinna linnakohus on oluliselt rikkunud nii materiaal- kui protsessiõigusnorme. «Linnakohus tunnistas välispankade ja Ookeani vahelise lepingu riigi ja ühiskonna huvide vastaseks,» selgitas Pedak. «See on küll imelik, sest vaidlusalune leping on sõlmitud Eesti majandusministeeriumi nõusolekul. Lisaks kiitis lepingu heaks ka Laari valitsus.»

Pedak nõustus väitega, et kohtuprotsessi jätkamine nõuab mõlemalt poolelt lisaraha. «Me ei saa aga jätta nii keerulise asja lahendamist vaid esimese astme, linnakohtu otsustada,» lausus Pedak.

Tallinna linnakohus mõistis välispankadelt Ookeani kasuks välja alusetult müüdud Moonsund-tüüpi laeva hinna 33 miljonit krooni. Lisaks peavad välispangad maksma 14,5 miljonit krooni riigilõivu Eesti riigi tuludesse ja kandma Ookeani kohtukulud.

Ookeani pankrotihaldurile Arno Mägile ei tulnud välispankade edasikaebamise kavatsus ootamatult.

«Kui edasi ei kaevata, peab ju keegi Soome poolel süüdi jääma, miks selline leping üldse sõlmiti, miks lootusetus olukorras vaieldi ja miks kaotati veel ligi 15 miljonit krooni riigilõivuna,» leidis Mägi.

Pankrotihaldur Arno Mägi on veendunud, et välispankade esindajad ja nõuandjad on valmis kaotuse korral ringkonnakohtus kohtuotsuse vaidlustama ka riigikohtus.

Hetkel kuum