24. november 1996 kell 22:00

Mida teha, kui äripartner on pikemat aega firmale võlgu?

Oleme kaitsnud ennast küllaltki karmide müügitingimuste ja maksedistsipliiniga. Küsimus on pidevates meeldetuletustes, kuid paraku ei kanna see alati vilja. Teeme praktiliselt sada protsenti ekspordiks. Kohalikul turul on probleem märksa väiksem kui lääne poole müües. Kui tõrge tekib, siis läheb mõjutamine kulukaks ja efektiivsus on väiksem.

Üks võimalus on abi otsida võlgade sissenõudmise firmadelt ja teine -- advokaadilt. Panna lepingusse viivised peale ja hakata sellega ehmatama. Küsimus on selles, kas summa on nii suur ja kas on mõtet -- tulemus pole ju alati ette määratud.

Kui teeme tulevikus maksetingimusi tellijale paremaks, siis peame ennast ka kaitsma, et sanktsioonid mittemaksmise korral oleksid räigemad. Oleme praegu läinud seda teed, et pigem saada makseid ja töötada väiksema kasumiga kui seda, et saada suurt kasumit. Kui raha ei saa, siis jääb elu päris seisma. Parem varblane peos kui lehm katusel.

Algul peaks partnerit natuke uurima. Kasutame palju Krediidiinfot, liisingut tehes ka liisingufirmasid. Kui on näha, et firma on stabiilselt sotsiaalmaksu, haigekassa vm maksu võlgu, siis mingi probleem seal ilmselt on. Kui on meile võlgu, siis tuleb järjepidevalt peale pressida. Paljud firmad, kellel on mitukümmend arvet maksmata, maksavad neile, kes kõige kõvemat häält teevad.

Väga palju sõltub ka sellest, kuidas sa kliendiga suhtled ja kuidas on klient ise käitunud. Normaalne klient helistab teinekord ja küsib: mul on selline mure, et pole hetkel raha. Kas saab pikendada? Väga teretulnud nähtus -- saab ikka.

Meie firma on keskmisest veidi kallim. Hästi väikesed ja udused firmad ei hakka meilt ostmagi. Muidugi on olemas ka selliseid, kes astuvad uksest sisse ja on vähemalt näo poolest usaldatavad. Pärast selgub, et nad on põhimõttelised petjad. Päris tundmatutele me kaupa enne kätte ei anna, kui raha on käes.

Kui on väiksem summa, lasen helistada ja küsida, mis on juhtunud. Ka pikemaajalistest makseraskustest saab vahel üle. Käiberaha probleem on kõikidel firmadel. Tuleb lihtsalt mõistvalt suhtuda. Kui hakata kõikide vahendite ja võimalustega kraane kinni keerama, võib asja päris hulluks teha. Firma kukub ära ja võib-olla ei saa raha üldse kätte.

Enamik müüb kaupa järelmaksuga. Tavaliselt on makseajad kaks-kolm-neli nädalat. Kui kaupa selle ajaga ei realiseeri, tekivad probleemid. Samas on kaup tagatisena olemas. Paha on, kui tagatis ära kaob. Kui on mängus juba suuremad summad ja tagatis hakkab ära kaduma, siis peaks vaatama, kas lõpetada see äri ära või võtta tagatised üle. Kui need on juba kellegi poolt üle võetud ja lahendust teiselt poolt ei leita, siis tuleb proovida saada varade nimekiri kätte kasvõi pankrotimenetluse kaudu.

Varsti tuleb aastavahetus ning ootamatusi ja üllatusi tuleb ilmselt päris palju.

Hetkel kuum