11. detsember 1996 kell 22:00

Maksuvõlgade intress alaneb

Maksuameti maksude osakonna juhataja Eimar Soolepi sõnul on maksuviiviste vähendamise peamine põhjus see, et senine intress on majanduslikesse raskustesse sattunud ettevõtetele liiga koormav. Aastas suurendavad viivised põhivõlga 54 protsendi võrra.

«Teistes riikides on maksuvõlgade intress väiksem,» lisas Soolep.

Maksuvõlgade intresside vähendamine sõltub suurel määral sellest, kuidas kujunevad pangalaenude keskmised intressid. Viiviseprotsendi lõputu vähendamine pole Soolepi sõnul otstarbekas. «Kui see muutub väga väikeseks, hakkavad ettevõtted raha oma käibes kasutama ega taha pangalaenu üldse võtta,» põhjendas ta. «Pangalaenude intressid ja meie viivised on omavahel tihedalt seotud.»

ASi Mainor presidendi Ülo Pärnitsa sõnul on maksuvõlgade viivised siiski endiselt kõrged. «Praegu on nii, et kui hätta jääd, lüüakse sind malakaga maha,» ütles Pärnits. «Peaks olema nii, et antakse vaid kergelt vitsu.»

Pärnitsa sõnul peaksid maksuvõlgade intressid olema aastas poolteist kuni kaks korda suuremad kui pangaintressid, aga 0,12 protsenti päevas on tema väitel ikkagi kõrge. «Kui maksuhaldur kasutab talle maksukorralduse seadusega pandud õigust intressi veel poole võrra vähendada, seega 0,06 protsendi peale, võib juba rahule jääda,» lisas Pärnits.

Maksuametil on õigus maksuvõlgade intressimäära vähendada kuni poole võrra, kui ettevõte ja maksuamet on sõlminud võlgade ajatamise graafiku. Järgmisest aastast saab seega kokkuleppel maksuametiga alandada maksuvõlgade intressi 0,06 protsenti päevas.

Hetkel kuum