23. jaanuar 1997 kell 22:00

Partek ja Sisu loovad ühiskontserni

Tehing saab teoks nii, et Partek teeb aktsiaemissiooni Sisu praegustele aktsionäridele ning Parteki suurim omanik Norra kontsern Aker müüb talle kuuluvad Parteki aktsiad Soome riigile. Nii läheb Sisu aasta jooksul täielikult Parteki omandusse. Samal ajal saab Soome riigist suurim Parteki osanik, kellele kuulub 30,4% Parteki aktsiatest. Teised suuremad osanikud on Valmet (10,5%), Turu akadeemia sihtasutis (8,6) ja kindlustusfirma Sampo (7,6%).

Kokku läheb tehing Partekile maksma 4,6 mld Eesti krooni, peale selle võtab Partek üle Sisu 3,8 mld Eesti krooni suuruse netovõla.

Parteki kontserni tegevdirektor Christoffer Taxell nimetas seda pikaajaliste läbirääkimiste tulemusena sündinud ühinemisotsust Soome tööstusele otstarbekaks lahenduseks, mille tulemusena tekib rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline firma.

Partek tugevdab positsiooni eelkõige masinatööstuses, kuna kogukäibest ligi 65% annab masinatööstus. Taxelli sõnul on firmadel teineteist täiendavad tooted ja täiendavad turud ning ühinemine annab firmale võimaluse areneda ja suureneda.

Soome kaubandus- ja tööstusministri Antti Kalliomäki arvates on see tehing riigi viimase aja aktiivse tööstuspoliitika tulemus.

Uues firmas töötab 13 000 inimest, neist 5000 Soomes. 75 protsenti käibest langeb välismaa arvele. Taxelli väitel jäävad praegused töökohad alles, välja arvatud kontserni juhatus. AL-STARTEL-BNS-ÄP

Hetkel kuum