30. jaanuar 1997 kell 22:00

Riik kaalub Orule uut tehast

Majandusministeeriumi asekantsleri Tarmo Rubeni kinnitusel on Oru turbatehase taasriigistamise korral mõttekas ehitada pigem uus tehas kui investeerida vanasse.

ASi Tootsi Turvas välismajandusnõuniku Arvo Lubergi sõnul peaks uus tehas tootma umbes 80 000 tonni briketti aastas, et olla rentaabel. «Tingimata peaks uus tehas asuma turbaväljadele lähemal,» lisas ta.

Rubeni sõnul toetaks riik uue tehase rajamist sel moel, et võimaldaks investoril näiteks turbaväljasid mõne aasta tasuta kasutada ja jätaks esialgu mingid maksud võtmata.

Erastamisagentuuri andmetel on tehase omanik AS Mikskaar lubatud kolme miljoni krooni asemel investeerinud tehasesse kolme aastaga 1,6 miljonit krooni.

Kuigi ASi Mikskaar direktori Riho Alase väitel on Mikskaar Oru turbakombinaati investeerinud 3,25 mln krooni, kavatseb erastamisagentuur Leimanni kinnitusel esitada Mikskaarile 1,4 mln kroonise arve. «Kui Mikskaar seda ära ei maksa, algatatakse tema vastu pankrotiprotsess,» ütles Leimann.

Leimann ütles, et Mikskaar võiks oma ebaperemehelikku käitumist heastada, makstes kombinaadi töötajatele saamata palga. Valitsusel on seaduse järgi võimalik Oru kombinaadi töötajaile välja maksta kahe kuu riigi keskmine palk.

ASi Oru direktori Kalev Mehide kinnitusel maksti kolmapäeval töötajatele osaliselt välja oktoobri ja novembri palgad. Oru töötajad otsustasid vaatamata osaliselt saadud palgale jätkata näljastreiki kuni palga täieliku väljamaksmiseni.

Leimanni sõnade kohaselt on pankrotistunud Oru turbakombinaadil üks potentsiaalne ostja. «Peame ostjaga täna veel nõu ja siis selgub, kas ta esitab pakkumuse või mitte,» ütles Leimann eile.

Hetkel kuum