8. aprill 1997 kell 22:00

Kinnisvaraärid eriarvamusel

ASi Tõnisson Kinnisvara tegevdirektori Mati Tusovi sõnul on ostu-müügi pealt teenitav vahe keskmiselt viis protsenti. Kasumimarginaal võib tõusta vaid käibemaksu võrra, ütles Tusov.

ERI Kinnisvara juhatuse liikme Ahto Aderi sõnul ei suurene oluliselt nende kinnisvarabüroode kasumimarginaal, kel ei ole suuri finantseerimisvõimalusi. Rahakatel büroodel võib teenitav vahe isegi tõusta, nentis Ader.

Mendelson & Co projektijuhi Margus Saare sõnul loobuvad mõned suuremad kinnisvarabürood tegevusaladest, mis enam suurt kasu ei too. «Korterite vahendus ei ole enam esikohal, olulisemaks muutuvad haldus, arendus ja hindamine. Need alad garanteerivad kindla sissetuleku,» rääkis Saar.

Arco Vara Kinnisvarabüroo juhatuse esimehe Arti Arakase kinnitusel peab kasumimarginaal suurenema. «See on võimalik, sest kinnisvaraturg on piisavalt heade võimalustega. Korterivahendusega enam kasumit ei teeni, kuid maatükkide, kinnistute ja majade müügiga on kasumi teenimine reaalne. Sealt tuleb kiire spekulatsioonitulu,» ütles Arakas.

Hillar Viksi Kinnisvarabüroo omaniku Hillar Viksi sõnul võib teenitav vahe aga hoopis väheneda, sest kinnisvaraturul on konkurents tihenenud.

Tusovi kinnitusel valitseb praegu kinnisvaraturul ebanormaalne olukord, sest väikeseid kinnisvarafirmasid on liiga palju. Tulevikus jäävad vee peale need, kes laiendavad oma tegevuse skaalat, lisas Tusov.

Viksi kinnitusel on kinnisvaraäriga tegelemine kasulik, sest vahenduskasud toovad rohkem sisse, kui välja viivad. Samas lisas Viks, et kinnisvaraäri ei saa olla tulus, kui kõrval ei ole teist sissetulekuallikat.

Arakase sõnul on kinnisvaraäri kasulik vaid siis, kui tegeldakse ainult kinnisvaraga. «Kui võetakse kõrvale veel mööbli müük või koolitus, siis see küll kasumit ei too. Pigem vastupidi,» lisas Arakas.

Üldjuhul kinnisvarabürood oma kasuminumbrit avaldada ei soovi. «Ütleksin meelsasti kasuminumbri, kuid ASil Tõnisson Kinnisvara pole seda. Oleme võtnud pangalaene ja teinud selle abil investeeringuid. Kui realiseerime kauba, tekib tulu,» ütles Tusov.

Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevdirektor Urmas Lauri ja Margus Saare Mendelson & Co-st ütlevad, et ei ole võimalik kasumit avaldada, sest bilanss on auditeerimata.

Audiitor Toomas Villemsi sõnul võivad raamatupidamises põhimõttelisi vigu teha firmad, kes auditeerivad bilanssi esimest korda. Firmad, kes auditeerivad ka aasta keskel, üldjuhul ei eksi. Käive auditi käigus muutuda ei tohiks, kasumi suurus võib küll muutuda, ütles Villems.

Hetkel kuum