27. aprill 1997 kell 22:00

Lepikson otsib lahendust Tallinna Soojusega

Tallinna linnakohus otsustas 16. märtsil kaasata Kalamaja Kodu pankrotiprotsessi Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse ja linnavalitsuse, kuna ajutine pankrotihaldur Saima Laumets nägi majavalitsuste maksejõuetuse taga ka kõrgemalseisvate instantside väära juhtimistegevust.

Linnapea Lepikson teatas reedel, et linnavalitsus kohtus tsirkust tegema ei hakka. Omavahel vaidlevad kaks linnale kuuluvat ettevõtet ja seetõttu peab olema võimalik jõuda kokkuleppele ilma kohtuta, ütles Lepikson.

Samas väitis linnapea, et mingil juhul ei kavatse linnavalitsus tasuda Kalamaja Kodu soojavõlgu. «Kui ettevõte ei ole maksujõuline, siis on üks variant anda tema vara võla tagatiseks,» sõnas Lepikson. «Midagi ei juhtu, kui ühel hetkel on Tallinna Soojus kinnisvaraomanik ja müüb hooneid ise edasi.»

Tallinna Soojuse kommertsdirektor Heino Junolainen hakkas Lepiksoni väiteid kuuldes naerma. «Meil on üle 2000 kliendi, ja mis siis välja tuleks, kui kõik hakkaksid sooja eest kinnisvaraga tasuma,» lausus Junolainen. Tema sõnul peaks Tallinna Soojus jääma siiski oma põhitegevuse juurde.

Junolainen juhtis ka tähelepanu, et Kalamaja Kodu puhul ei saa praegu rääkida kinnisvaratagatistest, kuna elamud pole munitsipaalettevõtte, vaid linnaosa bilansis. «Pankrotihalduri aruandest selgus, et Kalamaja Kodul vara praktiliselt polegi,» ütles Junolainen. «Nende põhivara väärtus on umbes 25 000 krooni.»

Kalamaja Kodu pankrotiprotsess võib Junolaineni sõnul raugeda juhul, kui võlg Tallinna Soojusele ära makstakse. «Iseasi, kas protsessi raugemisega probleem kaob,» märkis Junolainen. «Kuidagi ei tahaks kuu-poolteise pärast jälle kohtuteed käima hakata.»

Möödunud teisipäeva seisuga võlgnesid Tallinna majavalitsused ASile Tallinna Soojuse rohkem kui 70 miljonit krooni.

Hetkel kuum