14. mai 1997 kell 22:00

Variku maareform

Maareformi edendamisest suure suuga pajatavad maapoliitikud üritavad samal ajal igal moel sedasama reformi takistada. Riigikogus oli teisel lugemisel maapoliitikute seaduseelnõu, mis kitsendab oluliselt välismaalaste maaostuvõimalusi Eestis. Maameeste nägemuses keelataks välismaalastel maatüki omandamine saartel (v.a Saare- ja Hiiumaa) ja mitmes idapiiri omavalitsusüksuses. Samas on ka maaerakonnad möönnud, et Eesti vajab välisinvesteeringuid. Seni on need tulnud peamiselt erastamisega. Riigiettevõtted on peaaegu otsas ja maa müük on argument, millega saab investoreid siia meelitada. Andres Varik kinnitab jätkuvalt, et kunagi hiljem, kui võimalik, võib piiranguid leevendada. On naiivne loota, et investorid Eestist nii suures vaimustuses on, et karjakaupa ootama jäävad, millal pakutud võimalused tekivad.

Kitsendamiseelnõu lugemine katkestati eile. Äripäev jääb lootma, et lõpuks (ei ole see EME-l esimene kord kitsendusi soovida) võidab siiski terve mõistus.

Hetkel kuum