9. juuni 1997 kell 22:00

Hoiupanga Leedu-projekt venib

Möödunud aasta juulis teatas Hoiupank, et otsib leedu keelt oskavaid majandusinimesi, et laiendada tegevust Leedu turule. Aasta lõpul teatas pank, et hiljemalt jaanuaris selgub, milline pank Leedus ostetakse.

Hoiupanga Leedu projekti juht Ago Lauri ei soovinud panga valikuid pikemalt kommenteerida. «Meil pole Leedus veel midagi kindlat,» ütles Lauri.

Tõenäoliselt selgub Hoiupanga partner Leedus tänavu suvel, lisas Lauri. Tema sõnul on Hoiupank Leedu pangaturul endiselt huvitatud ligi 10protsendilise turuosa ostmisest.

Aasta algul oli Hoiupank Leedus välja valinud kolm riiklikku panka. Möödunud aasta 600 miljoni kroonise kahjumiga lõpetanud Riigikommertspanga ostmisest loobus Hoiupank selle kehva majandusliku seisu tõttu.

Litimpeksiga luhtusid läbirääkimised kevadel, kui selgus, et Leedu riik ei kiirusta panga erastamisega. Lauri sõnul leidis Hoiupank, et Litimpeksil on ka muud probleemid, näiteks nõrk laenuportfell.

Leedu üks suuremaid panku, põllumajanduspank Zemes Ukio Bankas ilmutas hoopis huvi koostöö vastu Hansapangaga.

Lauri sõnul pole rahapuudus olnud raskus, miks Leedu investeering venib. Võimalike partneritena osalevad Leedus panga ostmisel Hoiupanga aktsionärid Sparbanken Rootsist ja Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank, ütles Lauri. «Kõige rohkem häirib Leedu puhul see, et riik mängib erastatavaid ettevõtteid ümber ja kunagi ei tea, mis panka millal erastada tahetakse,» märkis ta.

Hetkel kuum