10. august 1997 kell 22:00

Müügisurve viis dollari langusele

Reedestel Aasia turgudel hakkas dollari kurss Saksa marga suhtes järsult kukkuma. Vallandunud müügibuum viis dollari kursi 1,8645 margani. Turgude sellise reaktsiooni põhjustas Saksa liidupanga nõukogu liikme Ernst Weltke märkus, et dollari korrektsioon sai mööda juba tasemel 1,70 DEM/USD. Weltke põhjendas oma arvamust sellega, et aeglane majanduskav ja suur tööpuudus ei tee võimalikuks intressimäärade tõstmist.

Lisaks dollarile seadsid Weltke sõnad löögi alla ka Inglise naela, mis hakkas sammuti ostusurve tagajärjel langema. Nael kukkus Saksa marga suhtes rohkem kui viie penni võrra, langedes alla 2,93 marga piiri. Dollari suhtes kukkus nael reede õhtuks 1,5875 USD/GBP tasemele, mis on viimase kümne kuu madalaim tase.

Diilerite sõnul peaks see nädal otsustama dollari saatuse lähemal ajal. Võti peitub Bundesbanki teisipäevases otsuses repo määra kohta. Milline see otsus ka poleks, ei tohiks diilerite arvates olla võimalik dollari kohene kiire tõus, näiteks 2,0 DEM/USD tasemele.

Ka NYSE tegi eelmise nädala kahe viimase päevaga läbi korraliku languse. Neljapäeval viis Ühendriikide aktsiaturu langusele järsult kukkunud võlakirjaturg. Dow langes neljapäeval 71,31 punkti, 8188,0 punktile. Reedel langus jätkus ja Dow kukkus päevaga koguni 157 punkti, 8031,22 punktile. See oli Dow Jonesi tööstuskeskmise suuruselt üheksas langus üldse.

Samal ajal kui dollar on viimastel päevadel veidi langenud, on väärismetallide hinnad hakanud tõusma. Kuld maksis reede õhtul 324,2 dollarit unts.

Hetkel kuum