22. september 1997 kell 22:00

Dollar võib alustada uut tõusuperioodi

Nädalavahetusel toimunud seitsme juhtiva tööstusriigi kohtumise järel langes jeen esmaspäeval dollari suhtes kursini 123,05 USD/JPY, mis on jeeni viimase viie kuu madalaim kurss, ning Saksa marga suhtes kursini 69,05 DEM/JPY -- madalaim alates 27. maist. Juhtivate tööstusriikide rahandusministrid ning keskpankade juhid kutsusid üles vältima valuutade liigseid kursikõikumisi, mis võib viia riikide väliskaubandusbilansi tasakaalust välja. Jaapani rahandusministeeriumi kõrge ametniku ning Prantsuse rahandusministri D. Strauss-Kahni sõnul peeti silmas just jeeni, kuigi turgudel ei olnud raske seda arvata ka ilma kommentaarideta.

Juba eelmise nädala lõpul, võis ennustada, et peatselt pärast G7 kohtumist hakkab dollar vaikselt tõusma. Valuutaturgude kolm vaala -- USA dollar, Jaapani jeen ja Saksa mark -- kõik on tegelikult huvitatud tugevast dollarist. Nii Jaapan kui ka Saksamaa on huvitatud oma valuutade suhteliselt nõrgast kursist dollari suhtes, kuna mõlemat riiki vaevab majanduskriis ja tugev dollar aitab suurenda nende ekspordipotentsiaali. Dollari tugevnemine ei tohiks olla aga liiga kiire ning küsimus on ka selles kui kõrgele võib dollar tõusta, et tulemus ei oleks soovitule vastupidine.

Saksa marga suhtes liikus dollar eile Euroopa turgudel valdavalt allpool 1,79 DEMi taset, tõusis korraks 1,795 DEMi e 14,36 kroonini. Eile õhtul oli dollari kurss 1,7925 Saksa marka e 14,34 krooni.

Dollariga samas taktis liikusid ka Soome mark ja Rootsi kroon. Marga kurss oli esmaspäeva õhtul 2,682 krooni. Rootsi kroon lõpetas päeva 1,868 krooni tasemel.

Hetkel kuum