22. september 1997 kell 22:00

Muusikatööstus võltsijate vastu

Maailma plaadifirmasid esindava fonograafiatööstuse rahvusvahelise föderatsiooni (IFPI) tegevdirektor Nic Garnett rõhutas ajalehes Financial Times, et piraatlus on juba pikka aega ohustanud muusikatööstust, kuid olukord on veelgi halvenenud viimasel ajal, kui CDde valmistamine, mis on plaadifirmade kasulikem toode, on tohutult kasvanud. Eelmisel nädalal IFPI esitatud andmed näitavad, et 1996. a tõusis võltsitud CDde ja kassettide müük esmakordselt üle viie miljardi dollari ja kasvas 1995. a võrreldes 6%. See tähendab, et iga kolmas maailmas müüdav plaat ja kassett on võltsitud.

Keskmisest veelgi rohkem on suurenenud võltsitud CD-plaatide valmistamine, sest nende tootmise seadmed on tublisti odavnenud ja tootmismahu ülejääk kasvanud. Selle tagajärjel lisandus võltsitud CD-plaatide müük mullu 20%. Kokku moodustas see turust 14%.

IFPI on teinud Hongkongi politsei narkovastase üksuse endisele ülemale Iain Grantile ülesandeks laiendada IFPI piirkondlike piraatlusvastaste üksuste tegevust ning luua uus süsteem rahvusvahelise piraatluse väljajuurimiseks. Püütakse kindlaks teha ja sulgeda piraatplaate ja -kassette tootvaid käitisi ning lõpetada nende varustamine seadmete ja toormega. FT

Hetkel kuum