5. oktoober 1997 kell 22:00

Sündis esimene turvafirma ja kindlustusseltsi ühendus

ESS maksis Toivo Voitile, kes on üks Salva Kindlustuse asutajatest, küsitud summa ehk 29,2 miljonit krooni, mis ületab ostetud aktsiapaki nimiväärtuse 6,5 korda. «Me ei teinud ostu uisapäisa,» toonitas ASi ESS nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa. «Meie analüütikud uurisid asja põhjalikult ja leidsid, et hind kujunes isegi üsna soodsaks.»

Salva juhatuse esimees Tiit Pahapill ütles, et kindlustusseltsi hinna kujunemises mängivad rolli nii omakapitali suurus, turuosa kui lähiaastate turustrateegia. Pahapilli sõnul plaanib Salva suurendada oma turuosa kahjukindlustuses tuleval aastal vähemalt 10 protsendini.

Sõõrumaa sõnul on ta kaks ja pool aastat otsinud võimalust osta osalus mõnes kindlustusseltsis. «Salva osutus nüüd soodsaks variandiks, sest üks nende osanik püüdis oma aktsiaid pikka aega müüa,» lausus Sõõrumaa.

Äripäeva andmetel on Toivo Voit pakkunud endale kuulunud 45 protsenti Salva aktsiatest mitmele pangale ja kindlustusseltsile, kuid kõik pidasid küsitud kahte miljonit dollarit liiga kõrgeks hinnaks.

Sõõrumaa märkis, et kahe seni eraldi seisnud valdkonna lähenemine on iseenesestmõistetav, sest sisuliselt on tegemist ühe ja sama teenuse, riskide hajutamise, erinevate vormidega.

«Läänes hakkasid turvafirmad tekkima põhjusel, et kindlustusseltsid tunnetasid vajadust ise korraldada kindlustatavate objektide valvet,» ütles Sõõrumaa. «Teistpidi ei ole jälle ühelgi turvafirmal võimalik võtta enda kanda kõiki riske, nii et kaudselt lõpeb iga valvelepingu iga rida kindlustusteemaga.»

Salva Kindlustuse juhatuse esimees Tiit Pahapill ütles, et kuna nii valvefirmad kui kindlustusseltsid tegelevad sisuliselt turvalisuse müügiga, peaks nende ühenduses tekkima tugev sünergiline efekt.

Tiit Pahapill teatas, et eelkõige aitab ESSi tulek omanikeringi tugevdada loomisel olevat Salva kahjukäsitlusosakonda. Senine tihe koostöö Toivo Voitile kuuluva ASiga Kindlustusekspert Pahapilli sõnul kindlasti ei jätku.

«ESSilt loodame abi eriti raskete kindlustusjuhtumite uurimisel,» ütles Pahapill. «Need on juhtumid, kus on alust kahtlustada kindlustuspettust.»

Hetkel kuum