27. oktoober 1997 kell 22:00

Riigikassa deposiitide intressid on kiiresti tõusnud

«Kui võrrelda praeguseid intresse aastatagustega, on vahe muidugi mäekõrgune,» ütles riigikassa juhataja asetäitja Helju Valdre.

«Möödunud aasta novembris, kui riigikassa hakkas pankadele deposiite pakkuma, oli intressimäär tähtajast sõltuvalt 2,5--5,25 protsenti, augustis oli kuuajaline intressimäär juba 5,5--7 protsenti,» rääkis ta.

Valdre sõnul hakkas pankade konkurents riigikassa deposiitidele kiiresti teravnema septembri lõpust, kui intressimäärad tõusid 8--9 protsendini. «Rekordpäev oli möödunud neljapäev, kui lühiajalise deposiidi intressimääraks pakuti juba 14,9 protsenti. Reedel pakuti kahekuulise deposiidi eest 11,45 protsenti, eile oli suurim pakkumine lühiajalise deposiidi eest 10,6 protsenti,» ütles ta.

Valdre märkis, et igapäevane intressimäär sõltub nii riigikassa kui pankade vajadusest. «Deposiidi suurus on iga päev erinev. Näiteks eile paigutasime panka 94,5 miljonit, reedel 59 ja neljapäeval 44 miljonit krooni.»

«Pangad lähtuvad intresside pakkumisel vajadusest. Seega pakutakse mõnikord lühiajalisele deposiidile ka kõrgemat määra kui pikaajalisele,» selgitas Valdre.

Valdre sõnul paigutab riigikassa kuu lõpus vaid lühiajalisi deposiite, sest järgmise kuu vajadused pole veel selgunud.

Pankadevahelise rahaturu hoiuse intressimäärad tõusid eelmisel nädalal kõikide tähtaegade puhul 7,06 protsendini. Jätkuva likviidsuskriisi tõttu pikematele tähtaegadele kui üleöö pankade vahel kauplemist ei toimu. BNS

Hetkel kuum