11. november 1997 kell 22:00

Jeeni nõrkuse lõppu pole näha

Jätkuvalt on valuutaturgude keskpunktis jeen. Eile tõusis dollari kurss 125,25 jeenini, mis on kõrgeim kurss alates 8. maist. Naelsterling tõusis jeeni suhtes viimase viie aasta kõrgeimale tasemele. Ei Jaapani ega USA rahandustegelased uusi valuutakursse ei kommenteeri, mida turud on tõlgendanud kui üksmeelset heakskiitu praegusele tasemele. Kuulduste järgi olevat USA rahandusminister Robert Rubin saatnud möödunud nädalal oma Jaapani kolleegile kirja, kus ta olevat palunud saareriigil fiskaalpoliitika reformide tempot aeglustada ning selle asemel stimuleerida kodumaist tarbimist.

Jätkuv murelaps on Kagu-Aasia. Korea valuuta langes uuele rekordtasemele -- 999,9 woni dollar. Seni on kriis piirdunud siiski vaid suhteliselt vaesemate riikidega. Korea lisandumine klubisse suurendab kriisi ulatust kaks korda ning see võib juba globaalset mõju avaldada. Enim kannatab ilmselt Jaapan (viimase ekspordist suunatakse 38% Aasiasse, USA ekspordimahust moodustab Aasia 17%). Mõjutamata ei jää ka Euroopa, sest Vana Maailma pankade laenumaht Aasia riikidesse on kogusummas 145,6 miljardit dollarit, teistest regioonidest pärinevast laenumahust tunduvalt suurem.

Dollari kurss marga suhtes liikus eile vähe. Euroopas alustati esmaspäeva õhtuga võrreldes veidi madalama kursiga, täpsemalt 1,702 DEMi (13,62 krooni) tasemelt. Päevas jooksul liikus USD väga kitsastes piirides, tõustes pärast USA turu avanemist korraks isegi 1,711 DEMini (13,688 kroonini), aga langes õhtuks jälle allapoole 1,71 DEMi.

Hetkel kuum