• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankadevaheline rahaturg on välja surnud

  «Rahaturg on praegu täiesti välja surnud,» väitis Hansapanga rahaturgude diiler Ege Metsandi. «Kõik pangad elavad oma rahavoogude najal ja keegi ei julge raha välja laenata.»
  Metsandi sõnul on pangad alustanud juba kuu alguses kohustusliku reservi korjamist ja hakkavad raha välja laenama alles siis, kui nad on veendunud, et kohustusliku reservi puhver on piisavalt suur.
  Pankadevahelise rahaturu laenuintress Talibor oli eile ühenädalaste laenude puhul 12,17 protsenti, kuuajaliste ja kolmekuuliste laenude puhul 12,33 protsenti.
  Intressimäärad on võrreldes eelmise nädalaga tõusnud keskmiselt ainult 0,66 protsenti.
  «Tegelikult kajastab turu olukorda kõige paremini keskmine tase, mis jääb praegu fikseeritud intressimäärade ja riigikassa pakutavate deposiitide intressimäära vahele,» rääkis Metsandi.
  Ta märkis, et Talibor näitab hinda vaid miljonile kroonile, kuid tavaliselt tehakse pankade vahel tehinguid palju suuremate summadega. Kuna riigikassa deposiitide intress läheneb 20 protsendile, on rahaturu tegelikud intressimäärad 16--17 protsendi juures, väitis Metsandi.
  «Riigikassa raha eest pakutav intress on maksimaalselt kõrge ja ma ei usu, et enamik panku nii kallilt raha sisse võtaks,» ütles Metsandi. «Tegemist on ilmselt ühe-kahe pangaga, kes on tõesti rahahädas,» lisas ta.
  «Üleöölaenude intress võiks tõusta isegi üle 20 protsendi, kui keegi raha annaks,» rääkis Hansapanga diiler. «Selleks peab turul olema pank, kellel on väga vaja raha ja suuremas koguses, kui Eesti Pangast 20 protsendiga võtta saaks.»
  Metsandi hinnangul jätkavad rahaturu intressimäärad lähiajal tõusmist, kuna uut raha niipea juurde ei tule. Viimati tõi uut raha turule oktoobri lõpus Ühispank, aga mingit mõju see ei avaldanud, lausus Metsandi. BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.