• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühe-mehe- seadustest

  Kui tavakodanikult päritakse arvamust mõne asja kohta, siis ütleb ta enamasti oma seisukoha just selles küsimuses. Mida kõrgemal hierarhiaredelis, seda laiem võiks mõtteviis olla. Valitsuse ja parlamendi otsused peaksid minu arvates eriti hästi iseloomustama liikumist üksikult üldisele.
  Aga võta näpust, igapäevane eesti elu pakub üha enam teateid eelnõudest ja otsustest, mis üldise varjus selgelt ühte inimest, huvigruppi vms puudutavad, ahistavad või teistele eelistavad.
  Õlleaktsiisi muutmine tootmise mahust sõltuvalt (Saku õlletehase vastu), kaabellevi seaduse eelnõu (Telia vastu ja Tallinna Kaabeltelevisooni huvides, eriti Tallinnas), riigikontrolöri vanusepiirangu kaotamise eelnõu (et Hindrek Meri saaks jätkata) jne.
  Eriti ilmekas näide (kui selle ümber tekkinud arusaamatused kõrvale jätta) on riigikogu otsus anda Tiit Madissonile amnestia. Jada, millele annaksin üldnimetuse ühe-mehe-seadused, võib igaüks pikendada.
  Kirja on kõik eelnimetatud mõistagi pandud üldisemal kujul, kuid ei jää kahtlust, et asja välja töötades on lähtutud tulemusest. Näiteks: Madisson peab vabaks saama. Asi vormistati mõistagi kõigi poliitvangide amnesteerimisena, kuid rohkem neid lihtsalt polnud.
  Minu arvates pole korrektne sellistele ühe-mehe-otsustele vägivaldselt üldisuse rüüd selga suruda. Palju ausam olekski arutada, kas amnesteerida või mitte kodanik Tiit Madisson; kas kinnistada pealinna kaabellevi seadusega Levicomile või ei, aga mitte näiteks umbmääraselt ettevõttele, kes ei oma teatud osalust teatud ettevõttes teatud valdkonnas...
  Ühtlasi säästaks see ebameeldivustest, kui tuleb hakata järgmisele riigikukutajale põhjendama, miks Madissoni ajal said poliitvangid amnestia, aga tema peab ikkagi kinni istuma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.